Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeStále aktuálnejšie sa v súvislosti s napadnutím Ukrajiny hovorí o zoznamoch umelcov, podporujúcich Putina, ktorí boli naviac prítomní na masovom mítingu, kde zúčastnení oslavovali výročie obsadenia a okupácie Krymu ruskou armádou. Tak napríklad, lotyšské Ministerstvo kultúry sa obrátilo na Ministerstvo zahraničných vecí, aby zakázali vstup do Lotyšska podporovateľom súčasného režimu. Na čierny zoznam patrí nielen Nikita Michalkov (76), ale aj herci Vladimír Maškov, Dmitrij Pevcov alebo Marat Bašarov.

Na webe news.ru bola uverejnená správa o tom, že kyjevský súd v neprítomnosti vydal zatykač na Nikitu Michalkova s obvinením „ohrozenia územnej Michalkov resizecelistvosti Ukrajiny“. Podľa vyjadrenia právnika hrozí režisérovi v prípade ciest do zahraničia zadržanie Interpolom a export na Ukrajinu. Jeho autorský program BesogonTV presunuli na federálny kanál Rossija1, aby sa k národu dostali režisérove názory. Znejú aj takto: „ Pripravovali sa biologické zbrane, testované na ukrajinských dobrovoľníkoch. Naviac vypočítali trajektóriu nakazených vtákov cez Rusko. Je to absolútne fašistický pokus vyhubenia slovanského etnika ako takého.“

Ruskí umelci, spisovatelia, herci, speváci i režiséri publikovali svoje vyjadrenie k vojne týmito slovami: „Spoluobčania! Vojna Ruska proti Ukrajine, ktorá sa začala – to je hanba. Je to naša hanba, ale žiaľ, zodpovednosť zaňu budú niesť i naše deti, pokolenia mladých Rusov i tých, ktorí sa ešte nenarodili. Nechceme, aby sa naše deti žili v krajine – agresorovi, aby sa hanbili za to, že ich armáda zaútočila na susedný, nezávislý štát. Vyzývame všetkých občanov Ruska, aby povedali tejto vojne svoje „nie“.“ Túto výzvu podpísali spisovatelia Ivan Vyrypajev, Dmitrij Gluchovský, Boris Akunin i Vladimír Sorokin, herci Danila Kozlovský, Čulpan Chamatova, Marina Zudina, režiséri Kantemir Balagov, Vladimír Mirzojev, Iľja a Andrej Chržanovskí, speváci Boris Grebenščikov, Jurij Ševčuk a ďalší.

Steven Seagal pokračuje v podpore Putina, ktorého po obsadení Krymu nazval „jedným z najväčších žijúcich svetových lídrov“. V roku 2016 mu udelil čestné občianstvo a nazval ho ruským vyslancom v USA. V chate k článku prirovnal jeden z účastníkov úspech Seagalových desiatich posledných filmov k Putinovej vojne na Ukrajine.

Caprio resizeNa budúci rok je plánovaná premiéra životopisného filmu Roosevelt o americkom prezidentovi Teodorovi Rooseveltovi v réžii Martina Scorseseho. Zosobní ho Leonardo Di Caprio, ktorý sa podieľa na filme aj ako jeden z producentov.

Nový film režiséra Revenanta (2015) mexického tvorcu Alejandra Gonzalesa Iñárritua má názov Bardo a ide o nostalgickú komédiu, príbeh novinára a dokumentaristu, ktorý sa po rokoch v existenčnej kríze vracia domov, k spomienkam i realite rodnej hrudy. Po slávnom debute Amorres perros (2000) je to po dvadsiatich rokoch prvý film, natočený v Mexiku. Scenár napísal Bardo resizeNicolás Giacobone. Iñárritu nakrútil podľa jeho scenárov filmy Biutiful (2010) a Birdman (2014).

Švédsky životopisný film I´m Zlatan, o futbalistovi Zlatanovi Ibrahimovičovi, ktorý začínal vo futbalovom klube na predmestí Malmo a stal sa hviezdou klubu Ajax Amsterdam. Predlohou filmu bol rovnomenný bestseller Davida Lagercrantza a režíroval ho Jens Sjogren. Návštevnosť prekonala Zlatan resizeočakávania a v rebríčku popularity odsunula na druhé a tretie miesto Batmana a film Uncharted .

Tri severské seriály budú súťažiť na festivale Canneseries, dva nórske, Afterglow a Everything You Love a dánsky The Dreamer – Becoming Karen Blixen, inšpirovaný listami slávnej autorky a románom The Dreamer. Postavu spisovateľky vytvorila Connie Nielsen a v obsadení figuruje aj meno Madsa Mikkelsena. Réžie sa ujala Jeanette Nordahl.

V apríli budú vyhlásené ceny poľskej filmovej akadémie Orly. V kategórii najlepší film sú nominované : Aida Jasminy Źbanić, Nezanechať stopy Jana P. Matuszyńského, Svadba Wojciecha Smarzowského, Všetky naše strachy režisérov Lukasza Rondudy a Lukasza Gutta a Môj prekrásny život Lukasza Grzegorzka.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.