Echo (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ozv resizeNový marvelovský seriál Echo to mal zložité od úplného začiatku a auru zbytočného spin-offu, ktorý vlastne ani nikto nechcel, pomáhali zaháňať iba mimoriadne efektné trailery sľubujúce trochu iný zážitok, na aký sme z dielne štúdia zvyknutí. Stále sa však nad ním vznášali isté obavy umocňované viacerými faktormi, vrátane nejasného smerovania komiksového molocha v posledných rokoch. Ako to teda nakoniec dopadlo?

Ťažisko seriálu stojí nepochybne na ústrednej protagonistke, ktorou je Maya Lopez. Ďaleko viac ako indiánskymi koreňmi je však zaujímavá tým, že ide o prvú hendikepovanú protagonistku obsadenú do hlavnej úlohy v produkcii Marvel Studios. Jej predstaviteľka Alaqua Cox je totiž po vzore svojho predobrazu nepočujúca, no okrem toho disponuje aj prostetickou nohou, ktorá bola taktiež zapracovaná do deja seriálu. A nie je to ani zďaleka jediné, čím seriál získa pozornosť diváka už od úplného začiatku.

Ozv2 resizeZa zmienku totiž nepochybne stojí i fakt, že ide o prvý seriálový projekt spadajúci pod Marvel Spotlight, čo je zaradenie určené pre uzemnenejšie a drsnejšie poňaté príbehy, nie až tak výrazne zasahujúce dot hlavného naratívu univerza. To v praxi znamená, že divák túžiaci ostať v obraze ich nemusí nutne doháňať a opačne – dokážu byť relatívne funkčné i bez znalosti zvyšku. A s tým sa dá nakoniec vcelku súhlasiť. Pilotný diel totiž efektným spôsobom predstavuje ako samotnú zápletku, tak minulosť postavy, kde vlastne ani necítiť, že časť záberov je doslova prevzatá z vianočne poňatého seriálu Hawkeye. Zasadenie do nového kontextu určite pomáha a rovnako aj vyšší rating podtrhujúci dospelejšie spracovanie.

Navonok je teda všetko v poriadku a o to viac zarazí už úvodná mytologicky ladená scéna, ktorá do vyššie spomenutého akosi nezapadá a kadekomu môžu pripomenúť rozpačito prijatý veľkofilm Eternals. Ďalšie diely navyše pokračujú v rozvíjaní tejto línie a pre tých, ktorí sa tešili na prízemnejší zážitok zbavený fantasy prvkov budú z tohto smerovania asi trochu sklamaní. Nie, nie je to nefunkčné samo o sebe, no príbeh tohto typu nič podobné nepotreboval, Ozv3 resizeakokoľvek je asi fér poznamenať, že sa im nevyhol ani oceňovaný netflixovský Daredevil. Ten je však ako vzor, ktorému sa zjavne chceli tvorcovia Echa priblížiť, iba nedostihnuteľnou métou, hoci reálne sa ani nedalo predpokladať, že sa tu budú atakovať jeho kvality.

Samotný seriál inak pozostáva trochu netradične iba z piatich dielov, ktoré boli dokonca odvysielané naraz (tradičným štandardom je šesť), tie však plne dostačujú snahe autorov vyrozprávať sebestačný príbeh s jasne definovaným úvodom a záverom. Viaceré momenty bez problémov fungujú a hlavná hrdinka je až prekvapivo zdatným ťahúňom – a to i navzdory faktu, že za celý čas nepovie nahlas jediné slovo a mimo súbojov sa môže spoliehať iba na svoju mimiku a posunkovú reč. A nakoľko je presvedčivá i v spomínaných súbojových sekvenciách, v tomto aspekte sa seriálu nedá veľa vyčítať.

Nijak však nezaostáva ani ústredný záporák, ktorým nie je nikto iný ako fanúšikom komiksových zošitov dobre známy Kingpin. Rozhodne teda ide o veľmi dôstojného oponenta, čomu v tomto prípade pomáha i obstojne vykreslený a mimoriadne komplikovaný vzťah s Mayou, naznačený už v priamo predchádzajúcom Hawkeyovi. Zas sa znova sa navyše ukazuje, Ozv4 resizeakou kástingovou výhrou bolo znovuobsadenie Vincenta D'Onofria, ktorý dokázal prežiť pôvodný, už zrušený, netflixovský odkaz a vrátil sa i v rámci súčasného oficiálneho kánonu.

No i napriek vyššie popísanému platí, že Echo je ďaleko viac sympatickým a pozoruhodným experimentom než skutočne kvalitným seriálom. Nie preto, že by bol nudný, či vyložene nezvládnutý, no tak ako občas funguje v jednotlivostiach (skvelá práca so zvukom, ktorý sa miestami úplne vytráca, aby simuloval vnímanie hlavnej postavy), občas je na tom predsa len horšie. Ani to tempo nie je nijak zvlášť závratné a zápletka by nepochybne ustála krátenie, respektíve nahustenie kľúčových udalostí, vrátane podstatne údernejšieho záveru. Akokoľvek ma teda teší, ako nemarvelovsky pôsobí miestami celkový výsledok, ubrániť sa dojmu, že sa dalo z prítomného potenciálu vyťažiť i podstatne viac, sa tak úplne nedá. A to je niečo, čo si hovoríme v poslednej dobe u podobných projektov až nezvykle často a z čoho môžu mať radosť snáď len najväčší odporcovia žánru.

Echo (TV seriál), USA, 2024
Dĺžka: 3 h 34 min (Minutáž: 37–51 min)
Manažéri projektu: Emily Cohen, Etan Cohen
Réžia: Sydney Freeland, Catriona McKenzie
Scenár: Marion Dayre, Steven Judd, Ken Kristensen, Josh Feldman, Ellen Morton (viac)
Kamera: Kira Kelly, Magdalena Górka
Hudba: Mato Standing Soldier, Dave Porter
Strih: Amelia Allwarden, Shelby Hall, Joel T. Pashby, Chris McCaleb
Zvuk: Karol Urban
Scénografia: Chris Trujillo, Chris Yoo, Melisa Jusufi
Masky: Ellen Arden, Arlene Martin, Amber Michael, Adam Walls
Kostýmy: Stephanie Maslansky, Stacy Caballero, Ambre Wrigley
Hrajú: Alaqua Cox, Devery Jacobs, Zahn McClarnon, Graham Greene, Tantoo Cardinal, Chaske Spencer, Cody Lightning, Charlie Cox, Vincent D'Onofrio, Andrew Howard, Thomas E. Sullivan, MorningStar Angeline, Dakota Ray Hebert, Elizabeth Frances, David Midthunder, Edith Snow, Omid Zader, Vanessa Vander Pluym, Julia Jones, Tatanka Means, Jana Schmieding, Leander Suleiman, William Belleau, Tim Neff, Erin Ownbey
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.