Medveď 1. - 2. séria (The Bear, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Med resizeZaslúženú pozornosť vyvolal originálny seriál Medveď už pri nomináciách na minuloročné ceny Emmy. Získal ich päť a triumf sa dostavil až tohto roku na udeľovaní Zlatých glóbusov, keď k prvej sérii pribudla i druhá a pripravuje sa tretia. Tvorcovia si odniesli túto prestížnu cenu v kategórii najlepší komediálny seriál a členovia hlasovacieho tímu Hollywood Foreign Press Association, ktorý ceny udeľuje, odmenili i dva herecké výkony, Jeremy Allena Whita za hlavnú postavu šéfkuchára Carmyho a Ayo Edebiri za úlohu Sydney, členku jeho zapáleného a oddaného kuchárskeho tímu.

Carmy Berzatto sa do rodného Chicaga vracia po tom, či jeho brat Mickey spácha samovraždu. Zdedí po ňom malý „sandwich bar“ i s osadenstvom. V New Med2 resizeYorku pracoval v prestížnej reštaurácii, a tak má ambíciu výrobňu sendvičov s plátkami hovädzieho, kde všetko fungovalo v akomsi chaotickom samospáde, vylepšiť. Nie je to jednoduchá úloha, podnik má dlhy a v ceste mu stojí nielen bratranec Ritchie (Ebon Moss - Bachrach), pohŕdajúci jeho reformami, ale i strýko Jimmy (Oliver Platt), ktorý si myslí, že najlepšie by bolo Mr. Beef predať. Celú situáciu mení objav značného obnosu, 300 000 dolárov, ukrytých v konzervách s paradajkovým pretlakom. Ukryl ich tam Mickey.

Názov Medveď, anglicky Bear, je odvodený od priezviska Ber-zatto. Jeho prvá polovica pri vyslovovaní znie rovnako ako slovo bear. V druhej sérii sa Carmy rozhodne pre radikálnu obnovu reštaurácie a dohodne sa so strýkom Jimmym na pôžičke. Splatí ju za 18 mesiacov a ak sa tak nestane, pripadne donorovi. Musí preto stihnúť všetko za 12 týždňov. Sme teda svedkami toho, čo všetko sa musí stať, Med3 resizeaby sa malý biznis zmenil na veľký, luxusné miesto so skvelým jedlom a trvale pozitívnou reputáciou. Začne sa závod s časom. Sugar (Abby Eliot), Carmyho sestra, sa stane koordinátorkou prác, kedysi pracovala v banke a má prehľad o všetkých administratívnych krokoch, potvrdeniach, licenciách a certifikátoch. A nikomu nepovedala, že je tehotná. Okrem úprav interiéru, je potrebné zodpovedajúce vybavenie, chladničky a trúby, panvice a hrnce. Staré sú prepálené. Navyše sa objaví plieseň a v hre je i plyn, ktorý musí prejsť patričnou kontrolou. A ešte musí byť zodpovedajúco vyškolený personál. Sydney pošle Ebraheima (Edwin Lee Gibson) a Tinu (Liza Colón- Zayas) do kulinárnej školy. Ona je nadšená, on sa dušuje, že nebude nosiť zásteru. Ritchie nakráča v rámci školenia do prvotriednej reštaurácie. Než ho pustia k hosťom, leští vidličky. Spôsob, akým funguje servis je ukážkou dokonalého timingu. Všetky kuchárske úkony i Med5 resizeobsluha má presne určený časový harmonogram a prispôsobiť sa tomuto teroru je skúškou, ktorú nakoniec Ritchie ustojí. Naučí sa napríklad počúvať rozhovory hostí a plniť ich želania skôr než o ne požiadajú čašníka.

Úspech seriálu do značnej miery vytvárajú detailne a autenticky vystavané charaktery s ich osobnou históriou, ktorá sa prelína s kolektívnym profilom a jeho nasadením. Jeden z dielov je venovaný i rodine Berzatto, kde sa to hemží hviezdami. Hysterickú a excentrickú matku si vystrihla Jamie Lee Curtis, ako strýko Lee sa objavil Bob Odenkirk (seriál Volajte Saulovi) i Olivia Colman (Favoritka). Zídu sa k vianočnému stolu a nedopadne to celkom dobre. Carmyho osobný život nemá pri šialenom tempe veľa priestoru, ale stretáva bývalú spolužiačku Claire (Molly Gordon), medičku, pracujúcu na záchranke. Ich vzťah sklame Sydney, ale jej vervu to v žiadnom prípade neoslabí.

Med6 resizePríbeh vychádza zo skutočných reálií. Majiteľom reštaurácie Original Beef of Chicagoland bol istý Joe Zucchero, ktorý ju založil v roku 1979 a existuje dodnes. Zucchero zomrel v marci 2023 a vedú ju jeho potomkovia. To, čo tak dôkladne demonštruje dejová osnova, je ukážkou spôsobu podnikania, vyžadujúceho nielen profesionálnu zručnosť a dokonalosť, ale aj plné osobné nasadenie, odvahu a tímovú jednotu bez akýchkoľvek hierarchických stupňov, nehovoriac o nejakých etnických, či rasových predsudkoch. Všetci si sú rovní, lebo na každom záleží. Takáto súhra a odhodlanie je myslím v našich podmienkach jemne povedané málo pravdepodobná. Podnikanie a jeho étos do značnej miery určuje i ekonomicko-kultúrny kontext, čo je na tomto seriáli jasne odčítateľné.

Spôsob, akým je naratívna štruktúra seriálu nastavená, sa pohybuje na rozhraní dokumentu a Med7 resizedramatickej fikcie, do ktorej sa vpisujú najmä jednotlivé charaktery účastníkov „zápasu“, kompatibilita, ale i nekompatibilita ich pováh a strategických predstáv o tom, čo je pre úspech spoločného diela dôležité, nevyhnutné a v akom poradí je potrebné radiť jednotlivé kroky. Z predpokladu, že treba zaistiť výnosnosť podniku a zbaviť ho dlhov, sa vytvára trvalý zdroj napätia a dynamiky, udržiavajúcej pozornosť divákov.

Kulinárna show tak z pôvodnej televíznej formy, kde sa predovšetkým demonštrovala príprava jedál, úspešne dokázala migrovať do hranej tvorby. Titulnými hrdinami sa stali šéfkuchári a šéfkuchárky a ich cesta za slávou. Asi nebudeme dlho čakať a v hranej verzii sa nám predstaví Jamie Olivier, Gordon Ramsay, alebo iná z hviezd súčasného kuchynského panteónu. O slávnej Julii Child, americkej Med9 resizešéfkuchárke, známej okrem iného i tým, že Ameriku zoznámila s francúzskou kuchyňou, ich vzniklo hneď niekoľko, najnovšie seriál Julia (2022-2023) na HBO Max.

Slogan „povedz mi čo ješ a ja ti poviem, kto si“ má širokú výpovednú hodnotu o dobe, ľuďoch a ich chutiach. Z filmov a seriálov určených touto nevyčerpateľnou témou sa už dnes stal bohato zastúpený a obľúbený žáner. Jeho sláva stúpa s globalizáciou, priťahujúcou na kulinárnu orbitu kuchyne z celého sveta. Ako sa rodia a rozvíjajú miesta, kde sa tento druh poznávania odohráva, demonštruje seriál Medveď s bezohľadným realizmom. A ešte treba dodať, že sympatie vzbudzuje aj svojou kulinárnou odolnosťou voči všetkým kritikom existencie tohto druhu mäsa a ich nositeľom a nositeľkám.

Med8 resizeMedveď (The Bear, TV seriál), USA, (2022–2024)
Dĺžka: 14 h 14 min (Minutáž: 20–67 min)
Manažér projektu: Christopher Storer
Réžia: Christopher Storer, Joanna Calo, Ramy Youssef
Scenár: Christopher Storer, Sofya Levitsky-Weitz, Karen Joseph Adcock
Kamera: Andrew Wehde, Adam Newport-Berra, Chloe Weaver
Hudba: J.A.Q.
Strih: Joanna Naugle, Adam Epstein
Zvuk: Geoff Strasser, Jonathan Fuhrer
Scénografia: Sam Lisenco, Eric Dean, Merje Veski
Masky: Heather Napolitano, Rochelle Uribe, Nicole Rogers
Kostýmy: Cristina Spiridakis, Courtney Wheeler
Producenti: Tyson Bidner, Stacy Osei-Kuffour
Hrajú: Jeremy Allen White, Abby Elliott, Ebon Moss-Bachrach, Ayo Edebiri, Liza Colón-Zayas, Chris Witaske, Corey Hendrix, Richard Esteras, Oliver Platt, Amy Morton, Joel McHale, Sarah Wisterman, Christopher Kahler, Molly Ringwald, Lionel Boyce, Jon Bernthal, Richard Cotovsky, Gram 'Chino' Otero Livemore, Brian Boland, Molly Gordon, Robert Townsend, Will Poulter
Distribúcia: Hulu
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.