Slepačí úlet: Zrodenie nuget (Chicken Run: Dawn of the Nugget)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ul resizePo tom, čo sa britskej sliepke Ginger (v pôvodnom znení Thandiwe Newton) spoločne s americkým kohútom Rockym (Zachary Levi) podarilo zachrániť všetky nosnice z farmy pani Tweedyovej (Miranda Richardson) tesne pred tým, ako tá dokázala spustiť do chodu svoj pomerne dosť morbídny stroj na výrobu kuracích mäsových koláčov, zabývali sa na malom ostrovčeku, kde si v idylických podmienkach mohli nielen do sýtosti užívať slobody bez prítomnosti človeka, ale aj umožniť vyliahnuť sa svojim budúcim potomkom. Ich malá Molly (Bella Ramsey), zdá sa, zdedila Gingerinu neskrotnú povahu – veď už ako malé vajce sa takmer vydala na vandrovku a momentálne už v jedenástich rokoch (!) sa na ostrove cíti ako vo väzení. Svet na druhej strane ju láka čoraz viac, čím svojím rodičom spôsobuje len nové a nové vrásky. O to viac, keď nájde medzi starými rodinnými vecami plagát Rockyho ešte z čias jeho cirkusovej kariéry kohúta vystreľovaného v kanóne, prípadne keď po pevnine oproti začnú jazdiť nákladiaky s obrázkami kurčiat so šťastným výrazom uvelebených v akýchsi pohodlne vyzerajúcich kýblikoch...

Zatiaľ, čo Gingerin plán s novo vznikajúcou slepačou farmou na dohľad väčšinu obyvateľov ostrovčeka prekvapí – napriek svojej povahe nemá tentoraz v Ul2 resizeúmysle nikoho zachraňovať, ale skôr ich novú domovinu ešte viac zamaskovať pred svetom, Molly uniká von, aby naopak odhalila jeho skryté tajomstvá. Na ceste stretáva aj temperamentnú slepačiu tínedžerku Frizzle (Josie Sedgwick-Davies), aby si ich skôr, či neskôr vyzdvihla jedna z dodávok novej farmy v domnienke, že sa im kamsi zatúlali z chovu. Dievčatá sú spočiatku nadšené. Komunita domácich kureniec si vo výbehu užíva samé radosti a hry. Na krkoch každému svietia akési zvláštne obojky a... Nie sú to tam na pozadí len namaľované kulisy? Len čo si Ginger s Rockym uvedomia, že s ich milovaným potomkom je zle-nedobre, začne sa organizovať záchranná akcia. Preniknúť na novú farmu nebude vôbec ľahké - hoci je to impulzívny Rocky, kto svojím nepremysleným prvým pokusom ostatným pomôže odhaliť aspoň zopár z bezpečnostných opatrení ako elektrický plot, robotické kačice s Ul3 resizelaserovým zameriavaním vo vodnej priekope, prípadne vstup cez dvere odomykajúce sa len po naskenovaní očnej zrenice. O technické zabezpečenie do akcie sa postará osvedčená vynálezkyňa Mac (Lynn Ferguson) s totálne nezrozumiteľným prízvukom, pletacie práce má na starosti roztomilá „blbka“ Babs (Jane Horrocks), silu v ramenách Bunty (Imelda Staunton), pričom všetko potrebné dodajú potkaní bratia Nick (Romesh Ranganathan) a Fetcher (Daniel Mays). A na záver bude ešte treba vymyslieť, čo dajú robiť starnúcemu kohútovi Fowlerovi (David Bradley), niekdajšiemu maskotovi Britského kráľovského letectva s pár vojnovými historkami v zálohe. Každopádne, nech jeho funkcia v akcií bude akákoľvek, hlavne, aby znela fakt dôležito...

Slepačí úlet: Zrodenie nuget v réžií Sama Fella (Spláchnutý) je veľmi príjemným pokračovaním vôbec Ul4 resizeprvého celovečerného stop-motion animovaného plastelínového dobrodružstva britského štúdia Aardman Slepačí úlet Petera Lorda a Nicka Parka, jeho kľúčových tvorcov s pár oscarovými „zárezmi“ za krátkometrážne snímky o Wallaceovi a Gromitovi, po dvadsiatich troch rokoch. Pôvodný film majstrovsky čerpal z osvedčených naratívnych konvencií príbehov odohrávajúcich sa vo vojenských zajateckých táboroch, inteligentne parodoval mierne zromantizované staré vojnové dobrodružstvá najmä z 50., prípadne 60. rokov a pretvoril ich do čisto feministickej podoby. Kde prim spravidla hrali odvážne sliepky uväznené v kuríne, no zo skromného počtu „chlapov“ v obsadení boli buď namachrovaní podvodníci, šibalské potkany nielen vzhľadom, ale aj povahou, neškodne uvravené komické figúrky alebo rovno naivní hlupáci takmer na obtiaž... Kým z vodkyne unikajúcich sliepok Ul5 resizeGinger bola akási láskyplná pripomienka divákmi milovanej postavy, ktorú stvárňoval Steve McQueen vo Veľkom úteku (1963) režiséra Johna Sturgesa a plán na útek sa rodil medzi stenami kurína číslo 17 podľa vzoru vojnovej drámy Billyho Wildera Stalag 17 z roku 1953, pokračovanie sa s menšou intertextovou rafinovanosťou odvoláva na podstatne novšie, bežnému divákovi z dnešného pohľadu oveľa prístupnejšie žánrové tituly.

Scenár Karey Kirkpatrick, Johna O'Farrella a Rachel Tunnard dômyselne prevracia útekovú schému prvého dielu naruby a necháva protagonistov preniknúť do takmer dokonale zabezpečeného rizikového priestoru, aby zachránili niekoho, na kom im záleží. Je to v podstate tímové dobrodružstvo snažiace sa UL6 resizeskĺbiť dokopy ingrediencie elegantných lúpežníckych krimi Dannyho jedenástky / dvanástky / trinástky Stevena Soderbergha, so špionážnymi dobrodružstvami v štýle neskorších dielov série Mission: Impossible od Christophera McQuarrieho, kde nová farma – v skutočnosti továreň na výrobu kuracích nuget pôsobí, ako brloh správne megalomanského bondovského arcizloducha, inšpirovaný legendárnym autorom výpravy Kenom Adamom, utopicky „šťastná prešťastná“ komunita sliepok dnu si čo to požičiava zo satirických spoločenských noviel Georgea Orwella, s jemnou ozvenou mimo vody sa odohrávajúcej záchrany malého neskúseného potomka prehnane starostlivým, vplyvom traumatizujúcich životných okolností poznačeného, nadmerne ustráchaného rodiča z pixarovky Hľadá sa Nemo (2003) Andrewa Stantona a Lee Unkricha. V drobných detailoch je to veľmi nápadité, hravé a neraz až geniálne. Ako celok však príbeh diváka už asi v ničom veľmi neprekvapí. Snáď len správne odmeranou kombináciou citovaných Ul7 resizemotívov.

Kým v prvom Slepačom úlete bolo subjektívne vnímanie kurína z pohľadu na kladenie vajec a neskôr na mäso vykrmovanej sliepky celkom bez problémov metaforicky zameniteľné za priestory vojenského zajateckého tábora, z ktorého treba čo najskôr uniknúť a podľa konvencií filmových vojnových drám z obdobia druhej svetovej sa veľmi nedalo vyhnúť ani osudovým momentom popráv, keď sa v obrazovom ráme objavila napríklad sekerka na drevenom klátiku, Slepačí úlet: Zrodenie nuget sa podobne pochmúrnym scénam úzkostlivo vyhýba. Prostredie novej farmy – mechanizovaného, zabezpečeného takmer bondovského brlohu už môže pôsobiť dojmom, že tvorcovia až príliš vo svojich nápadoch tlačia na pílu, až priam zachádzajú do absurdna. Stávajú sa viac ľahkovážnymi. V porovnaní so svojím Ul8 resizepredchodcom sa snímka otvorene zameriava viac na detské publikum. Zavádza do hry aj nové, mladšie postavy, ktoré si však sotva dokážu získať tých, čo „vyrastali“ na pôvodnom dieli. Každopádne, úžasná hudba Harryho Gregson-Williamsa stále pomáha zladiť staré aj nové štylistické prvky v potrebnej harmonickej rovnováhe.

Typická aardmanovská stop-motion animácia s občasným prispením počítačovej grafiky je na špičkovej úrovni a najmä v stvárnení slepačieho ostrovného domova je o poznanie výpravnejšia než minule. Občas trochu zamrzí, že zmeny na pozícií režisérov mali dopad na menšiu úspornosť vo výraze, no bohatosť na význame jednotlivých scén. Prvý Slepačí úlet bol učebnicovým príkladom toho, ako sa záber po zábere a cez drobné náznaky dá gradovať napätie, fascinujúca atmosféra dobrodružstva a Ul12 resizevôbec nakrútiť čo najefektívnejšia akčná scéna. Slepačí úlet: Zrodenie nuget je podľa očakávaní veľkolepejšie, akčnejšie a hlučnejšie pokračovanie. Dôstojne nasleduje originál, nadchne aj sklame zároveň, ako to zvyknú robiť pokračovania vznikajúce po mnohých rokoch, či dekádach – obzvlášť, ak sú dejovo približne o tom istom. Snímka na jednej strane opäť predstavuje sviatok pre milovníkov tzv. claymation, no zároveň divákovi potvrdzuje málokedy spochybniteľné tvorivé pravidlo, že aj menej môže predsa len vo výsledku znamenať viac.

Ul11 resizeSlepačí úlet: Zrodenie nuget (Chicken Run: Dawn of the Nugget), Veľká Británia, USA, Francúzsko, 2023
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Sam Fell
Scenár: Karey Kirkpatrick, John O´Farrell,  Rachel Tunnard
Kamera: Charles Copping
Hudba: Harry Gregson-Williams
Strih: Sim Evan-Jones, Stephen Perkins
Hrajú: Bella Ramsey, Zachary Levi, Thandiwe Newton, David Bradley, Nick Mohammed, Imelda Staunton, Daniel Mays, Jane Horrocks, Romesh Ranganathan
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.