Maestro

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Mae2 resizeBradley Cooper je širšej verejnosti známy predovšetkým ako herec z komerčne úspešných filmov, akými sú napríklad akčný film Všemocný alebo nenáročná „opilecká“ komediálna trilógia Vo štvorici po opici. Pozornejším divákom však neušlo, že sú Cooperove umelecké ambície omnoho vyššie, čo dokázal hudobným filmom Zrodila sa hviezda, v ktorom nielen účinkoval a spieval, ale posadil sa v jeho prípade aj na režisérsku stoličku. Že má k hudbe skutočne blízko sa nás všestranný Cooper pokúša presvedčiť aj vo svojom najnovšom filme Maestro, ktorý vznikol v spolupráci so streamovacou spoločnosťou Netflix a približuje nám určité úseky zo života slávneho hudobného skladateľa Leonarda Bernsteina.

Film sa väčšmi ako na hudobnú kariéru skladateľa zameriava na komplikovaný romantický vzťah medzi Bernsteinom a jeho manželkou Feliciou. Ich Mae resizemanželstvo trvajúce dlhých 27 rokov bolo totiž poznačené Bernsteinovou vzťahovou nestálosťou, a ako hneď v úvodnej scéne uvidíme, jeho mimomanželské úlety zahŕňali skôr mladých chlapcov, ako dievčatá či ženy. Film však so skladateľovou slabosťou narába opatrne a v žiadnom prípade netúži byť škandalóznym životným portrétom tohto hudobného velikána. V skutočnosti je totiž až prekvapivo striedmy, akoby sa tvorcovia báli vyjadrovať otvorenejšie a držali sa radšej väčšmi pri zemi.

Maestro sa začína ako čiernobiely film a jeho estetika spočiatku pripomína štylizovaný medailónik zasadený do zašlých časov čmudiacich tabakových výrobkov a swingovej hudby. Pomocou čiernobielej farby sa teda vraciame do prvotného kariérneho obdobia Leonarda Bernsteina, ktorý sa tu ešte ako neviazaný mladík budí vedľa svojho podobne umelecky naladeného milenca. Aj vďaka náhode dostáva životnú možnosť, ktorá mu otvorí cestu k ďalšiemu umeleckému pôsobeniu, a následkom ktorej môže naplno rozvinúť svoj hudobný talent. Čo je však pre film dôležitejšie, stretáva svoju životnú lásku Feliciu Mae3 resize– pôvodne herečku z Kostariky. Obaja v sebe nachádzajú zaľúbenie a v idylicky ladených záberoch sa nakoniec aj zoberú. Bernsteinove homosexuálne sklony sú však divákovi neustále pripomínané, a vie o nich, pochopiteľne, aj samotná Felicia. Otázne však ostáva, či sa s manželovými výstrelkami dokáže zmieriť.

S príchodom farby sa mení aj vzťah medzi manželmi Bernstainovými. Idylka vyprchala, ostáva tvrdá realita a Felicia, ktorej pomaly dochádza trpezlivosť. Je tento vzťah dostatočne pevný na to, aby prekonal všetky prekážky? Na tieto otázky odpovedajú nastávajúce minúty, no toho, kto pozná túto odpoveď vopred, film asi ničím zvlášť neprekvapí. Možno síce povedať, že snímka je technicky na vysokej úrovni, no ten kto čaká invenčnejší prístup k látke, bude pravdepodobne sklamaný. Zdá sa, že Mae4 resizepo minuloročnej extravagantnej a kontroverznej Blondínke, stavil Netflix na istotu a priniesol životopisný film, ktorý zlé jazyky označia za akademickú nudu, no prívetivejší kritici istotne ocenia viacero jeho aspektov.

Pristaviť sa treba pri hereckých výkonoch, na ktorých film do veľkej miery stojí. Maskéri odviedli výbornú prácu a „chlapácky“ pôsobiaci Bradley Cooper nám zmizne pred očami, aby sa premenil na citlivého homosexuálneho umelca, ktorý raz údajne prehlásil: „Aby bol človek úspešný ako skladateľ na Broadwayi, musí byť Žid alebo gay. Ja som oboje.“ Viac ako dôstojne mu konkuruje Carey Mulligan v úlohe jeho manželky Felicie. Vďaka maskérom sa nám pred očami herci menia v čase, starnú, pribúdajú im vrásky, no napriek tomu pôsobia vo svojich úlohách presvedčivo. Menšiu výhradu by som mal iba ku Cooperovemu nosovému hlasu, ktorý mi veľmi nepripomína Bernstainov reálny rečový prejav (čo si môžete ľahko overiť Mae5 resizepomocou youtube videí).

V konečnom dôsledku je Maestro profesionálne spracovaným životopisným filmom. Otázkou, pre nás divákov, však ostáva, či nám o majstrovi Bernstainovi stačí iba solídny, nikoho neurážajúci film, ktorý príliš neriskuje, alebo by sme radšej videli dejovo atraktívnejší (a pre tieto potreby pokojne aj viacej štylizovaný) pohľad do citového zákulisia tohto významného umelca. Možno je napokon škoda aj to, že sa tvorcovia dlhšie nepristavili pri niektorých významných míľnikoch Bernstainovho umeleckého života (West Side Story), ale finálne zvolený koncept zjavne tieto „prestávky“ nepripúšťal. Bradley Cooper svoju úlohu zvládol s patričnou dôstojnosťou a verím, že to s režisérskymi ambíciami nevzdal, na osobitejšie filmové dielo si však pod jeho (režisérskou) taktovkou ešte budeme musieť počkať.

Mae6 resizeMaestro, USA, 2023
Dĺžka: 129 minút
Réžia: Bradley Cooper
Scenár: Bradley Cooper, Josh Singer
Kamera: Matthew Libatique
Strih: Michelle Tesoro
Zvuk: Steven Morrow, Tom Ozanich, Dean A. Zupancic
Scénografia: Kevin Thompson, Rena DeAngelo
Kostýmy: Mark Bridges
Producenti: Bradley Cooper, Fred Berner, Kristie Macosko Krieger, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Amy Durning
Hrajú: Bradley Cooper, Carey Mulligan, Matt Bomer, Maya Hawke, Miriam Shor, Sarah Silverman, Michael Urie, Alexa Swinton, Gideon Glick, Sam Nivola, Kate Eastman, Eric Parkinson, William Hill, Gabe Fazio, Josh Hamilton, Sara Sanderson, Oscar Pavlo, Marko Caka
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.