Vražda na samom konci sveta (A Murder at the End of the World, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sam resizeVražda na samom konci sveta – čo je názov značne evokujúci detektívku z pera Agathy Christie - je novým projektom amerických tvorcov Brit Marling a Zala Batmanglijho. Tí už spolu v minulosti vytvorili aj oceňovaný seriál OA, ktorý nejedno periodikum zaradilo medzi najlepšie televízne projekty poslednej dekády či dokonca dvadsiateho prvého storočia. To viedlo i v aktuálnom prípade k nemalým očakávaniam, rovno je však potrebné napísať, že tak ako OA, ani Vražda na samom konci sveta zrejme nesadne každému. No ak aj nie, určite sa tak nestane kvôli nedostatočným kvalitám.

Samotný dej sa začína odvíjať úplným koncom. Konkrétne koncom knihy, ktorú číta hlavná hrdinka, amatérska detektívka Darby Hart (Emma Corrin), Sam2 resizesnažiaca sa zaujať nie až tak početné publikum záujemcov o jej krimi román založený na skutočných udalostiach. Bezprostredne po tom sa jej však splní sen, potom čo dostane pozvanie na zraz, organizovaný miliardárom Andym Ronsonom (Clive Owen), manželom jej hackerského idolu Lee Andersen (Brit Marling). Čo nevidieť sa sa tak ocitá na izolovanom mieste na Islande, kde sa nečakane stretáva i so svojou niekdajšou spriaznenou dušou Billom, pôsobiacim už dlhšiu dobu pod umeleckým pseudonymom FANGS (Harris Dickinson). Ich opätovné spojenie však prekazí Billova vražda alebo to bola predsa len nehoda predávkovaním, ako sa jej snažia tvrdiť bezprostredne po tejto udalosti? No tam to logicky nekončí a zdá sa, že na odľahlom mieste sa deje čosi nekalé...

Sam3 resizeVražda na samom konci by mohla byť až veľmi ľahko tradičnou detektívkou o hľadaní vraha v izolovanej lokácii – čo je koncept „christiovkám“ dobre známy, no v skutočnosti je niečim viac. Nie nutne lepšou, či horšou alternatívou – len skrátka dostatočne odlišnou. Čo je asi niečo, čo fanúšikov OA či predchádzajúcich kolaborácií dua tvorcov (filmy Dievča z budúcnosti a Východ) rozhodne neprekvapí. Badateľné je už len z tém, ktoré sa vinú naprieč ich spoločnými dielami – mysteriózno sa mieša s ľahkými sci-fi prvkami, filozofia s enviromentálnou problematikou a inak to nie je ani v tomto prípade.

Hlavný dej navyše v pravidelných intervaloch prelínajú flashbacky dokresľujuce ako minulosť hlavnej Sam4 resizehrdinky, tak komplikovaný vzťah s Billom a ich spoločné pátranie po obetiach nevyriešených vrážd z deväťdesiatych rokov a neskôr i samotnom vrahovi. Už tam je pritom zaujímavý fakt, že o jeho identitu vlastne vôbec nejde. Slovami Billa je totiž nikým - nudnou a predvídateľnou chybou v programe, respektíve bežnou súčasťou systému živiaceho sa tragédiami. A hoci toto neplatí pre ústrednú zápletku (to len pre tých, čo sa náhodou boja, že sa v nej nedočkáme klasického rozuzlenia a odhalenia páchateľa – dočkáme a vcelku originálne podchyteného), odlišný prístup k látke je citeľný od samého začiatku.

Priestor na zamyslenie sa tak nie je iba na úplnom konci a seriál v pravidelných intervaloch nastoľuje Sam5 resizezaujímavé otázky týkajúce sa ľudstva a jeho smerovania. Ako hovorí hostiteľ nesúrodej technologicky orientovanej skupinky s tvárou Cliva Owena, do roku 2050 môžeme očakávať 200 miliónov klimatických utečencov, do roku 2070 26 biliónov v škodách spôsobených prírodnými katastrofami a toto všetko sú v konečnom dôsledku iba fakty. Hystériu vyvolávajúce, ale na základe prognóz viac než presné fakty. Silná myšlienková rovina tak nepochybne prevyšuje detektívnu, kde si možno divák nebude každú chvíľu od nervozity obhrýzať prsty, no scenár je, našťastie, vystavaný dostatočne šikovným spôsobom, aby to dokázal aspoň čiastočne nahrádzať inými prednosťami.

Sam6 resizeKritizovať nemožno ani hereckých predstaviteľov, ktorým určite dominujú stále neopozeraná Emma Corrin, čoraz obsadzovanejší Harris Dickinson (pramení to aj z priestoru, ktorý majú daný dejom) no v hereckom ansámbli plnom známych či menej známych tvárí sa len ťažko hľadá vyložene slabý článok. I vďaka ich hereckému vkladu tak vznikol možno nie bezchybný, no minimálne vcelku podnetný psychologický krimi thriller, ktorý je dostatočne unikátny na to, aby ho nebolo možné len tak ľahko onálepkovať ako všednú detektívku. A to nielen kvôli hlavnej hrdinke spadajúcej svojim vekom do generácie Z, no i ďalším aspektom.

Sam7 resizeVražda na samom konci sveta (A Murder at the End of the World, TV seriál), USA, 2023
Dĺžka: 7 h 4 min (Minutáž: 42–76 min)
Manažéri projetkut: Zal Batmanglij, Brit Marling
Réžia: Zal Batmanglij, Brit Marling
Scenár: Zal Batmanglij, Brit Marling
Kamera: Charlotte Bruus Christensen
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Strih: Dylan Tichenor, Chris Patterson
Zvuk: Christopher Scarabosio, Tony Villaflor, Gwendolyn Yates Whittle
Scénografia: Alex DiGerlando, Nithya Shrinivasan, Lydia Marks
Masky: Erin Acker, Anna Stachow, Monique Gaffney, Joshua Gericke
Kostýmy: Megan Gray
Producent: Deb Dyer
Hrajú: Emma Corrin, Brit Marling, Clive Owen, Alice Braga, Harris Dickinson, Raúl Esparza, Louis Cancelmi, Joan Chen, Jermaine Fowler, Edoardo Ballerini, Pegah Ferydoni, Ryan J. Haddad, Neal Huff, Andrus Nichols, Asha Etchison, Daniel Olson
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.