Scenárista Jozef Paštéka má 75 rokov

Pasteka2 resizeJozef Paštéka - scenárista, dramaturg, pedagóg, režisér filmových i televíznych hraných aj dokumentárnych diel a 4. mája dožil 75 rokov. Patril na Kolibe k skupine talentovaných scenáristov a dramaturgov a ako jediný sa tejto profesii nevzdal ani v 90. rokoch minulého storočia, keď sa tím scenáristov rozpadol a Koliba prestala existovať. Je jediný čo neúnavne pokračoval vo svojej profesii. Počas dlhoročného pôsobenia pracoval s osobnosťami ako Jaro Filip, Dušan Mitana, Ondrej Šulaj, Štefan Uher, Juraj Jakubisko, Jozef Bednárik či Peter Bebjak.

Z jeho životopisu vyberáme tie najdôležitejšie fakty. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave a v rokoch 1972 až 1980 bol dramaturgom ČST v Bratislave. V období od roku 1980 do roku 1990 pôsobil ako dramaturg Slovenskej filmovej tvorby. Od roku 1991 je pedagógom Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave, kde vyučuje na katedre scenáristiky.

Bol dramaturgom Jakubiskovho filmu Tisícročná včela, ktorý vznikol podľa rovnomennej predlohy Petra Jaroša a napísal k filmu aj dialógy. Spolupráca s Jakubiskom však pokračovala a bol už spoluscenáristom filmu Sedím na konári a je mi dobre a takisto filmov Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý a komédii Pehavý Max a strašidlá. Bol dramaturgom filmu Stanislava Párnického Južná pošta a takisto snímky Kosenie jastrabej lúky Štefana Uhra.
V roku 2001 už podľa jeho námetu a scenára nakrútil film Dážď padá na naše duše Vlado Balco. Hovorí o dvoch vykorenených postavách, malej Kike a mladom zlodejovi áut Jozefovi, ktoré sa zblížia. Neostala však len pri písaní scenárov a v roku 2010 debutoval ako režisér svojho autorského filmu Mŕtvola musí zomrieť. V hlavnej úlohe tejto absurdnej komédie sa predstavil Miroslav Noga.

Nedávno mala premiéru historická dráma o hrdinskom úteku dvoch Slovákov z koncentračného tábora Správa, ktorú nakrútil Peter Bebjak a Paštéka napísal podľa autobiografie Tomáša Wetzlera v spolupráci s Tomášom Bombíkom scenár. Film bol náš nominant na Oscara.

Jeho pracovný životopis by nebol úplný keby sme ho namatkovo nedoplnili o niekoľko televíznych filmov z jeho bohatého portfólia. Podľa scenára Jozefa Paštéku a Milana Ležaká nakrútil Juraj Herz Sladké starosti a režisér Dušan Rapoš zasa podľa jeho scenára pokračovanie Fontány pre Zuzanu II. Ako dramaturg sa podpísal pod filmy Dynamit a Plukovník Chabert, ku ktorým scenár napísal Dušan Mitana. Podieľal sa aj snímkach Ako sa Vinco zaťal realizovaný podľa scenára Ondreja Šulaja a v réžii Juraja Lihosita či Americká tragédia I – III režiséra Stanislava Párnického. Nevyhýbal sa ani divadlu a napísal libreto k populárnemu muzikálu Adam Šangala, ktorý režíroval Jozef Bednárik.

K životnímu jubilieu Jozefovi Paštékovi želáme ešte veľa úspešných projektov.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.