Európske filmové ceny vyhral Chľast

Chalst resizeEurópska filmová akadémia (EFA) vyhlásila mená víťazov svojich výročných cien, ktorým tento rok dominovala snímka Chľast. Dánska dráma sa stala Európskym filmom roka a vyniesla tiež ceny Thomasovi Vinterbergovi za réžiu a scenár, za ktorý ocenili aj Tobiasa Lindholma, a Madsovi Mikkelsenovi za herecký výkon. V tlačovej správe o tom za EFA informovala Blanka Elekes Szentágotai.Európskou herečkou sa stala Nemka Paula Beer vďaka výkonu v romantickej dráme Undine. Za Európsky objav vyhlásili taliansko-poľský film Sole od Carla Sironiho a cenu v kategórii Európsky dokument si vyslúžil Kolektív od Alexandra Nanaua.

Tridsiaty tretí ročník udeľovania Európskych filmových cien pre pandémiu pozostával z viacerých virtuálnych podujatí, na ktorých oznámili víťazov aj v ďalších kategóriách. Počas sobotňajšieho veľkého finále EFA predstavila aj víťaza novej kategórie. Cenu EFA za novátorské rozprávačstvo si vyslúžil Mark Cousins za dokumentárny film Women Making Films: A New Road Movie Through Cinema.

Zoznam víťazov

Európsky film Chľast, réžia:
Thomas Vinterberg

Európsky objav – Prix FIPRESCI:
Sole, réžia: Carlo Sironi

Európsky dokument: Kolektív, réžia:
Alexander Nanau

Európsky režisér/režisérka:
Thomas Vinterberg, Chľast

Európska herečka:
Paula Beer, Undine

Európsky herec:
Mads Mikkelsen, Chľast

Európsky scenárista/scenáristka:
Thomas Vinterberg a Tobias Lindholm, Chľast

Cena EFA za novátorské rozprávačstvo:
Mark Cousins, Women Making Films: A New Road Movie Through Cinema

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.