Prípad Barnabáš pokračuje v púti po svete

Kos4 resizeNie je samozrejmosťou, že klasické slovenské filmy sa uvádzajú v programoch prestížnych medzinárodných festivalov, alebo sa prezentujú na pôde rešpektovaných inštitúcií. S mimoriadnym úspechom sa to darí filmu Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1964), ktorý bude tento mesiac uvedený v Národnej galérii umenia vo Washingtone aj na Medzinárodnom filmovom festivale Cinefest v Hamburgu.

Vitajte v Absurdistane: Kinematografia východnej Európy 1950 – 1989 je názov retrospektívy venovanej východoeurópskym filmom daného obdobia, ktorú v novembri zorganizovala Národná galéria umenia vo Washingtone. Jej zámerom je pripomenutie si prelomového roku 1989 a doby, ktorá mu predchádzala. Kolekcia predstaví osem filmov z Ukrajiny, Litvy, Rumunska, Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska, našu kinematografiu bude zastupovať film Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1964), ktorý je svojou témou pochlebovania a úplatkárstva stále aktuálny. Od našich západných susedov sú do retrospektívy zaradené snímky Případ pro začínajícího kata (1969) Pavla Juráčka a krátky film Jana Švankmajera Zahrada (1968).

„Uvedenie filmu Prípad Barnabáš Kos v USA je výnimočnou udalosťou. Nestáva sa často, aby sa klasický slovenský film premietal za oceánom, tobôž v takej prestížnej inštitúcii, akou je Národná galéria umenia (National Gallery of Art) v hlavnom meste USA. Film je súčasťou putovného programu pod názvom Vitajte v Absurdistane: Kinematografia východnej Európy 1950 – 1989, ktorý zostavil filmový historik a kritik Gabriel Paletz. V rámci tohto programu sa v apríli a máji už premietol divákom v Hongkongu,“ hovorí Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ, ktorý film vo Washingtone uvedie. Film sa uvedie vo Washingtone 9. novembra 2019.

Z Washingtonu film zamieri do nemeckého Hamburgu, kde je zaradený do programu 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinefest. Festival sa primárne venuje nemeckému filmovému dedičstvu, no vo svojom programe uvádza aj zahraničné filmy, ktoré sú v súlade s témou festivalu. Tento rok ňou je politická a spoločenská komédia a satira, čo dokumentuje aj jej výstižný názov Dr. Divnoláska alebo šťastie z oblakov. Film medzi politickou komédiou a spoločenskou satirou. Podľa Steranku „Prípad Barnabáš Kos ideálne zapadá do tohtoročnej témy festivalu,“ dopĺňa tiež, že „je to divácky veľmi vďačný film, ktorý – ako ukázal posledný rok – dokáže zaujať publikum po celom svete. Po svojej obnovenej premiére na festivale Lumiere v Lyone na jeseň minulého roka už precestoval kus sveta, navštívil mestá Tallinn, Hongkong, Karlove Vary, teraz sú to Washington a Hamburg.“ 16. MFF Cinefest sa koná v termíne od 16. do 24. novembra 2019, projekcia filmu Prípad Barnabáš Kos sa uskutoční 20. novembra 2019. Film majú možnosť vidieť aj slovenskí diváci, v týchto dňoch sa uvádza v obnovenej premiére ako jeden z titulov tohtoročnej prehliadky Projekt 100.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.