Raj na zemi s Andrejom Bánom uvedie festival v Jihlave

RajNaZemiAndrejBan resizeUž tri desaťročia zaznamenáva príbehy obetí vojen či prírodných katastrof od Kosova, cez Gruzínsko či Afganistan, až po Haiti. Aký je však osobný príbeh reportéra Andreja Bána? Režisér Jaro Vojtek tri roky prostredníctvom intímnych rozhovorov a spoločných putovaní po svete nakrúcal jeho prácu aj zápas so samotou a psychickými problémami.

Nový dokumentárny film Raj na zemi sa v svetovej premiére predstaví počas Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý sa uskutoční od 24. do 29. októbra 2019. O priazeň poroty sa bude uchádzať v sekcii Medzi morami, venovanej filmom strednej a východnej Európy a teritóriu ich vzájomných vzťahov.

Raj na zemi je príbehom o Andrejovi Bánovi a Európe, o vojnovom reportérovi a svete. Jaro Vojtek prechádza s RajNaZemi2 resizefotografom, novinárom a dlhoročným priateľom Irak, Kosovo, Gruzínsko a spoločne nachádzajú ľudí, ktorí prežili vojnové konflikty – ľudí, zabudnutých ľuďmi. „S Andrejom putujem sám, iba s kamerou, ktorá zachytáva autentické situácie krutých príbehov ľudí vo vojnách, ale aj Andrejovu dušu a jeho vnútorné prežívania a súkromné krízy. Tento film je našim vzájomným dialógom, ale aj dialógom medzi Andrejovým vnútorným svetom a svetom, ktorý ho obklopuje,” vysvetľuje režisér Jaro Vojtek, ktorý patrí k etablovaným slovenským dokumentaristom a jeho filmy patria medzi najväčšmi oceňované divákmi aj profesionálmi doma i v zahraničí.

„Raj na zemi je esenciou toho, čo vie Jaro Vojtek najlepšie – RajNaZemi3 resizestať sa dokumentujúcim partnerom a priateľom človeka a jeho osudu, ukázať nám jeho tragédie, dilemy a zápasy takmer mimochodom, byť stále prítomný, ale nie ako názorový protihráč, ale skôr ako terapeut,“ hovoria Zora Jaurová a Mátyás Prikler, producenti snímky zo spoločnosti MPhilms.

Paralelne zaznamenáva film tragické a komplikované príbehy súčasného sveta v krízových oblastiach či utečeneckých táboroch. Tieto obrazy, snímané prostredníctvom vojnového reportéra a zároveň prostredníctvom režisérovho pohľadu naňho, prinášajú nový uhol pohľadu na súčasné geopolitické udalosti vo svete. Prelínajúca sa reflexia individuálneho a spoločenského osudu je tak podľa tvorcov intenzívnym mementom tragédie súčasného sveta a jeho bolestí, ktorým nedokážeme zabrániť, ani ich vyriešiť, a tak nám ostáva len ich žiť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.