Zuzane Piussi vyzbierala sumu na dokončenie filmu

Presne 240 ľudí prispelo za 35 dní sumou 15 015 eur na dokončeniu celovečerného filmu Zuzany Piussi Ukradnutýštát. Crowdfundingová kampaň na stránke hithit.com potrvá ešte deväť dní, počas ktorých sa dá stále prispievať.

Dokument sa zaoberá rôznymi verziami udalostí, ktoré sa na Slovensku za posledné obdobie udiali a hlavne mechanizmami, ktoré ich tvoria. V pripravovanej snímke chce úspešná filmárka voľne naviazať na film Od Fica do Fica (2012), ktorá sa na takýto spôsob financovania obrátila po prvý raz. Film bude mať slovenskú premiéru na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet 9. októbra 2019. „Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli, či už si vybrali odmenu, alebo nie. Sto percent sa podarilo dosiahnuť deväť dní pred dokončením zbierky, čokoľvek sa vyzbiera nad cieľovú čiastku, bude použité v prospech filmu a jeho posolstva. Teraz už vieme, že film bude otvárať festival Jeden svet. Vstupenky na premiéru aj ďalšie odmeny sa budeme snažiť rozoslať čo najskôr, v horizonte pár mesiacov, teraz sa sústredíme na finalizovanie filmu. Ďakujeme ešte raz, bez vás by sa to nepodarilo!,” povedala symbolicky na 1. mája, dokumentaristka, ktorá roky svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012) a jej zatiaľ posledné filmy Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje obecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzizity a sloboda (2019) o premenách univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania, posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom.

Na crowdfundingovú platformu hithit.com sa filmárka obrátila 27. marca tohto roku. Cieľová suma, ktorú bolo potrebné za 44 dní dosiahnuť, bola 14 900 eur. Zo získaných zdrojov plánuje filmárka dofinancovať strih a časť postprodukcie, rovnako ako aj animácie oceňovaných komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka a v poslednej fáze zabezpečenie distribúcie filmu. V ponuke ešte stále sú rôzne odmeny, od podpísaných plagátov, voľných vstupeniek na premiéru až po tričko s nápisom The State Capture.

Link na crowdfundingovú kampaň: https://www.hithit.com/sk/project/5965/ukradnuty-stat-pomozte-zuzane-piussi-dokoncit-film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.