Snímku Ja, Olga Hepnarová ocenili vo Vilňuse

01 resizeFilmový debut českých režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu Ja, Olga Hepnarová získal po ocenení za réžiu v Sofii, získal ďalšiu cenu, tento raz sa stal jedným z dvoch najlepších filmov Hlavnej súťaže festivalu, sekcie Nová Európa – Nové mená (New Europe – New Names) vo Viňuse. Film vybrala päťčlenná porota spomedzi 10 snímok.

Presne v deň slovenskej distribučnej premiéry slovenskej koprodukčnej snímky Ja, Olga Hepnarová sa v Litve skončil už 21.ročník medzinárodného filmového festivalu Vilňus “Kino Pavasaris”. Od roku 2009 je súčasťou programu festivalu aj súťažná sekcia Nová Európa – Nové mená, v ktorej medzinárodná porota vyberá najlepšie tituly, ktoré sú debutmi talentovaných mladých filmárov zo strednej a východnej Európy. V roku 2015 vyhrala túto sekciu slovenská snímka Koza Ivana Ostrochovského, v predošlých rokoch v nej však súťažili aj iné naše snímky – napríklad Zázraky Juraja Lehotského, či Môj pes Killer Miry Fornay. Tento rok si hlavnú cenu sekcie odnieslo dielo českých režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu – slovenská koprodukčná snímka Ja, Olga Hepnarová.
 

Film zaujal porotu zloženú s tvorcov a kritikov z Európy, Ázie a Latinskej Ameriky viac ako ostatných osem súťažmých filmov, z čoho má prirodzene režisérske duo veľkú radosť. „Sme šťastní. Nečakali sme hlavnú cenu z Vilniusu. Bola s nami aj Michalina a tešila sa rovnako ako my. Festival bol veľmi fajn, a aj náš francúzsky distribútor považuje programátorov tohto festivalu za veľmi kvalitných v európskych kontextoch,“ konštatujú Tomáš Weinreb a Petr Kazda.  Snímka, ktorá je koprodukciou Česka, Slovenska, Poľska i Francúzska, potešila, samozrejme, aj slovenského producenta Mariana Urbana: „Je skvelé, že slovenská kinematografia sa tak výrazne presadzuje v tomto vysoko oceňovanom druhu tvorby autorských a umeleckých filmov a stáva sa významnou súčasťou tých najprogresívnejších európskych trendov. O kvalite súťaže svedčí aj to, že v súťaži bol aj iný slovensko-český film, Eva Nová,  významne ocenený už na IFF Toronto a naposledy aj slovenskými Národnými cenami Slnko v sieti.“, povedal na margo výhry.

 

Silný filmový príbeh -  skutočný príbeh ženy, ktorá v roku 1973 úmyselne zrazila a usmrtila tak 8 ľudí na električkovej zastávke, má za sebou prvý víkend v slovenských kinách.  Po predpremiérach a prvom víkende premietania film videlo už viac ako 2 000 divákov a premieta sa nielen vo filmových kluboch, ale aj kinách, miniplexoch a dvoch bratislavských multiplexoch. Svoju predpremiéru mal počas MFFK Febiofest, kde sa stal najúspešnejším filmom bratislavskej časti festivalu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.