Prehliadka Federica Felliniho

Fellini resizeKoniec novembra bude v kine Lumiere patriť jednému z najvýznamnejších talianskych režisérov 20. storočia Federicovi Fellinimu. Pri príležitosti 20. výročia režisérovho úmrtia sa v jeho priestoroch uskutoční profilová prehliadka pod názvom Filmový mág Federico Fellini, ktorá ponúkne deväť najznámejších režisérových filmov. Prehliadka sa začne 27. novembra a potrvá do 1. decembra.

Otváracím filmom prehliadky bude snímka Cabiriine noci v hlavnej úlohe s režisérovou manželkou Giuliettou Masinou. Rozpráva príbeh prostitútky, ktorá sníva o lepšom živote a i napriek nepriaznivým okolnostiam si udržiava optimistický postoj k svetu. Fellini týmto filmom nepriamo nadviazal na predchádzajúcu snímku s Giuliettou Masinou Cesta, ktorá získala vôbec prvého Oscara udeleného v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Rovnako film Cabiriine noci bol ocenený Oscarom za Najlepší cudzojazyčný film a Giullieta Masina za stvárnenie hlavnej postavy Cabirie získala cenu pre najlepšiu herečku na MFF v Cannes.

 

Profilová prehliadka Felliniho tvorby ponúkne ešte ďalších sedem režisérových svetoznámych diel, vrátane jeho prvého samostatne zrežírovaného filmu, romantickej komédie Biely šejk z roku 1952 až po snímku A loď pláva z roku 1983, Cabiriine noci I resizektorá je Felliniho poctou nemému filmu a zároveň nostalgickým pohľadom na už neexistujúci svet. Na prehliadke diváci uvidia aj Felliniho slávne diela zo začiatku 60. rokov minulého storočia Sladký život o strete tradícií s moderným svetom a 8/1 s autobiografickými motívmi. Premietne sa tiež Felliniho prvý farebný film Giulietta a duchovia a snímky Klauni a Skúška orchestra z neskoršieho obdobia jeho filmovej tvorby.

 

Taliansky režisér Federico Fellini je jedným z najvýznamnejších a najoceňovanejších  talianskych režisérov svetového mena s najväčším počtom Oscarov. Jeho filmy dodnes patria k zlatému fondu svetovej kinematografie. „Režisérsky velikán z Rimini zanechal celému svetu obrovské dedičstvo v podobe nezabudnuteľných filmov, v ktorých vlastným nezameniteľným štýlom, presiaknutým satirou, no prekrytým jemným závojom melanchólie, dokázal vykresliť postavy, príbehy a miesta, kde – poeticky – neexistuje jasná deliaca čiara medzi realitou a predstavami. Bez prispenia geniálneho Felliniho diela by dnešná svetová kinematografia nebola tým, čím je. Dodnes nás dojíma poéziou, jemnosťou a citlivosťou svojich snímok,“ hovorí v súvislosti s uvedením jeho deviatich filmov v Kine Lumiere Antonia Grande, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, ktorá iniciovala vznik prehliadky pri príležitosti 20. výročia úmrtia Federica Felliniho.

 

V predvečer prehliadky sa dňa 25. novembra o 18.00 hod. v Pálffyho paláci uskutoční koncert filmovej hudby pod názvom Nino Rota a Federico Fellini, stretnutie dvoch legiend, na ktorom vystúpi Pierluigi Ruggiero Quartetto z Talianska. Počas koncertu zaznejú diela svetoznámeho autora filmových soundtrackov Nina Rotu, vrátane skladieb z Felliniho filmov. Kvarteto zahrá aj niektoré ďalšie známe Rotove kompozície a vyvrcholením koncertu bude Suite Felliniana od Salvatora Della Vecchiu.

 

Prehliadku organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave a Slovenský filmový ústav (SFÚ). Vstup na koncert je voľný, vstupné na predstavenia v Kine Lumiere je 3,00 eur a 2,00 eur pre držiteľov preukazov FK, ZŤP, ZŤPs a seniorov. Všetky filmy sa premietajú z autentických archívnych 35 mm kópií.

Viac: http://www.iicbratislava.esteri.it/IIC_Bratislava
http://www.aic.sk/kinolumiere.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.