Filmy z MFF Bratislava: 9 nominácií na Európske filmové ceny

The Broken Circle Breakdown resizeEurópska filmová akadémia zverejnila nominácie na svoje výročné ceny, pričom viacero nominovaných filmov bolo v programe tohtoročného alebo minuloročného Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, vrátane filmu s najväčším počtom nominácií Broken Circle Breakdown belgického režiséra Felixa van Groeningena.

Felix van Groeningen zaznamenal mimoriadny úspech už so svojím filmom Smoliari (The Misfortunates), ktorý uviedol MFF Bratislava v roku 2009. Broken Circle Breakdown je nominovaný v piatich kategóriách: Európsky film, Európsky režisér, Európska herečka (Veerle Baetens), Európsky herec (Johan Heldenbergh) Európsky scenárista (F. v. Groeningen a Carl Joos).  Na cenu Európsky objav – Prix FIPRESCI je nominovaný film Miele režisérky Valerie Golino. Obidva filmy sú tiež nominantami na tohtoročnú Cenu LUX 2013, ktorú udeľuje Európsky parlament.

 

Na cenu Európsky dokument sú nominované filmy Akt zabitia (The Act of Killing) Joshuu Oppenheimera a Chýbajúci obraz (L’image manquante) Rithy Panh  a medzi nominovanými na Európsky krátky film sú Domy s malými oknami (Houses With Small Windows) Bülenta Öztürka.

 

Po tri nominácie získali aj filmy z minuloročného programu MFF Bratislava. Celovečerný debut Ty kokso! (Oh Boy) režiséra Jana Oleho Gerstera, ktorý si z Bratislavy odniesol Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu poroty FIPRESCI aj Cenu poroty FEDEORA (Federácia filmových kritikov Európy a stredomoria), je nominovaný v kategóriách Európsky film, Európsky herec (Tom Schilling) a Európsky objav. Film patrí tiež medzi desať nominantov na Cenu LUX 2013.

 

Na Európske filmové ceny je tiež nominovaná snímka Françoisa Ozona V dome (In the House) v kategóriách Európsky režisér, Európsky herec (Fabrice Luchini) a Európsky scenárista (F. Ozon). Film zaujal aj bratislavské publikum a získal druhé miesto v diváckej súťaži o najlepší divácky film MFF Bratislava 2012.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.