Septembrové číslo Film.sk

f.sk-obalka-SEPTEMBER-2013 resizeSeptembrové číslo mesačníka Film.sk sa vracia k vzniku klubového hnutia na Slovensku i na kolibské ateliéry, keď v nich ešte vznikali filmy. Rovnako naliehavo ale reflektuje aj prítomnosť a aktuálne novinky domácej i svetovej kinematografie. Viac sa v ňom dočítate o filme Zázrak Juraja Lehotského, o koprodukčnej snímke Colette MilanaCieslara i o pásme študentských filmov Kobylky. K aktuálnemu číslu je pribalený aj bulletin nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100, ktorá vstúpila tento mesiac do kín.

Všetky nové slovenské i koprodukčné filmy nájdu čitatelia vo Film.sk v rubrike Novinky. Dozvedia sa, ako vznikol nápad zostaviť celoročný projekt študentských filmov z Vysokej školy múzických umení (VŠMU) pod názvom Kobylky, ktorý každý mesiac uvedie do kín nové filmy mladých a nádejných filmárov. Tiež sa dočítajú o dráme lásky spoza múrov koncentračného tábora Colette, ktorú nakrútil Milan Cieslar ako poslednú z trilógie filmov z obdobia 2. svetovej vojny po filmoch Pramen života a Krev zmizelého. Svoj priestor vo Film.sk má aj druhý celovečerný film Juraja Lehotského Zázrak, ktorý získal na tohtoročnom MFF Karlove Vary Zvláštne uznanie poroty. Film.sk informuje o pozadí jeho vzniku, no prináša aj ústredný rozhovor s režisérom, v ktorom rozpráva nielen o svojich filmoch, ale napríklad aj o ďalších dielach svojej generácie.

 

Téma septembrového čísla sa vracia o dvadsať rokov späť v súvislosti s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá si tento rok pripomína výročie svojho vzniku. Zároveň informuje aj o počiatkoch klubového hnutia na Slovensku a odpovedá na otázku, akú v ňom v poslednom dvadsaťročí zohrala práve ASFK. O dianí v jej zákulisí, o jej aktuálnej činnosti i perspektívach do budúcna rozprávajú vo Film.sk jej zástupcovia. Nostalgickou spomienkou v aktuálnom čísle Film.sk je zaujímavý článok o osude filmovej Koliby. Tá sa v dôsledku privatizácie v 90. rokoch minulého storočia a následného úpadku stala smutnou kapitolou dejín slovenskej kinematografie. Dnes, keď si pripomíname šesťdesiat rokov od sprevádzkovania kolibských ateliérov, sa na prvé roky tamojšieho života vo Film.sk rozpomínajú napríklad dramaturg, scenárista a spisovateľ Albert Marenčin i režiséri Peter Solan a Eduard Grečner. Smutnou spomienkou v čísle je rubrika In memoriam, v septembri venovaná významnému hercovi, režisérovi a pedagógovi Jozefovi Adamovičovi a velikánovi československej a českej kinematografie, režisérovi a scenáristovi Jiřímu Krejčíkovi.

 

Z filmov aktuálne číslo recenzuje dva nové tituly v slovenskej distribúcii. Jedným je dokumentárny film Banícky chlebíček režiséra Romana Fábiana, nedávneho absolventa réžie na bratislavskej VŠMU. Druha recenzia Film.sk reflektuje nový film Jana Hřebejka Líbánky, ocenený na tohtoročnom MFF Karlove Vary Cenou za réžiu.
Aj v tomto čísle pokračuje seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom Film.sk upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3. Pravidelnou je tiež rubrika Tipy mesiaca, v septembrovom čísle na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje Martin Palúch, vedecký pracovník Ústavu divadelnej a filmovej vedy SAV. Záujemcovia si vo Film.sk prečítajú aj to, na čom pracujú scenáristka Hana Cielová, dokumentarista Jaro Vojtek a režisér Richard Staviarsky, o svojich obľúbených slovenských filmoch píše divadelný režisér a dramaturg Svetozár Sprušanský. V rubrike Myslím si sa tento mesiac zamýšľa  filmová teoretička Jana Dudková.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.