O prehliadke Kino na hranici

50 SFU resizeNa konci apríla sú slovenské filmy už pravidelne súčasťou prehliadky Kino na hranici, ktorá sa koná v pohraničnom poľskom meste Cieszyn a v českom meste Český Těšín. Jej aktuálny 15. ročník, zameraný na slovenskú, českú a poľskú filmovú tvorbu, sa začne v utorok 30. apríla a potrvá do 5. mája. Tamojším divákom predstaví v retrospektíve tvorbu nášho režiséra Petra Solana a uvedie aj nové slovenské a koprodukčné filmy.

V retrospektívnej časti prehliadky bude slovenskú kinematografiu reprezentovať režisér Peter Solan. Z jeho tvorby sa budú premietať filmy, ktoré umožnia divákom vytvoriť si komplexný obraz o jeho diele. Ide o pozoruhodné snímky, zväčša z obdobia 60. rokov. Jednou z nich je dráma Boxer a smrť (1962), ktorou Solan v ére novej vlny v československej kinematografii reflektoval morálne hodnoty človeka, ďalej poviedkový film o živote v malom slovenskom meste Tvár v Boxer a smrt 106 resizeokne (1963), satirická tragikomédia Prípad Barnabáš Kos (1964), ktorá je výsmechom malomeštiackych prežitkov, intríg a pokrytectva, a tiež psychologický ponor do duší niekoľkých ľudí počas jednej noci v nočnom podniku Kým sa skončí táto noc (1965). Solanovu tvorbu zo 60. rokov uzavrie snímka Dialóg 20-40-60 (1968), ide o tri poviedky, ktoré nakrútili traja režiséri – český Zbyněk Brynych, poľský Jerzy Skolimowski a Peter Solan o vzťahu muža a ženy v rôznom veku. Do jeho retrospektívy sú zaradené ešte snímky A pobežím až na kraj sveta (1979) a Tušenie (1982), dopĺňajú ju tri krátke filmy Balkón plný plienok, Burza a Len lístok poľnej pošty, ktoré pochádzajú z obdobia 70. rokov, keď Solan nakrúcal krátke filmy, mnohé z nich ocenené doma aj v zahraničí. Osobnosť Petra Solana na prehliadke predstaví dokumentárny film Kým sa skončí tento film, ktorý o ňom v roku 2009 nakrútil režisér Tomáš Hučko.

 

Najviac slovenských filmov je na podujatí Kino na hranici zaradených do sekcie Nové filmy. Predstaví sa v nej až osemnásť slovenských a koprodukčných dlhometrážnych i krátkych titulov od etablovaných tvorcov aj začínajúcich autorov. Celovečernú tvorbu budú zastupovať filmy Anjeli Roberta Švedu, Až do mesta Aš Ivety Grófovej, Cigáni idú do volieb Jara Vojteka, DON´T STOP Richarda Řeřichu, eŠteBák Juraja Nvotu, Môj pes Killer Miry Fornay, Tigre v meste Juraja Krasnohorského, V tieni Davida Ondříčka, Zvonky šťastia Mareka Šulíka a Jany Bučky. Premietať sa budú tiež Bublina Márie Oľhovej, Cagey Tigers v réžii Aramisova, Hviezda Andreja Kolenčíka, Ja som baník, kto je viac Romana Fábiana, Kino svet Mareka Janičíka, Mesiac Ondreja Rudavského, Momo Teodora Kuhna, tWINs Petra Budinského a jeden diel z cyklu Zlaté šesťdesiate: Miroslav Ondříček v réžii Martina Šulíka, ktorý je zaradený do programu pri príležitosti retrospektívy kameramana Miroslava Ondříčka a jeho syna, režiséra Davida Ondříčka. V programovej sekcii Stredoeurópske hudobné filmy a muzikály bude uvedený hudobný film o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch Fontána pre Zuzanu (1985) Dušana Rapoša.

 

Tigre v meste 02 resizePrehliadky sa osobne zúčastní režisér Juraj Krasnohorský, ktorý uvedie svoj celovečerný debut Tigre v meste, odborné úvody k našim filmom zabezpečia estetik a filozof Peter Michalovič a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Počas prehliadky Kino na hranici sa uskutoční aj koprodukčné fórum projektov, jediným česko-slovenským zástupcom bude projekt TRANSit mladej slovenskej študentky dokumentárneho filmu na pražskej FAMU Terezy Nvotovej.

Prehliadka Kino na hranici, ktorá je jedinečnou príležitosťou spoznávania filmovej kultúry a tvorby troch susedných krajín, akými sú Poľsko, Česká republika a Slovenská republika, v minulosti uviedla už retrospektívy slovenských tvorcov Juraja Jakubiska, Juraja Herza, Ela Havettu, Martina Slivku, Pavla Barabáša, Martina Šulíka, bratov Igora a Miloslava Lutherovcov a Štefana Uhra. Pre záujemcov o slovenský film bude na prehliadke zabezpečený aj predaj publikácií a DVD nosičov zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Viac: www.kinonahranici.cz a www.kinonagranicy.pl

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.