Slovenský filmový ústav 50-ročný

50 SFU resizeSlovenský filmový ústav (SFÚ) tento rok oslávi významné výročie, v apríli uplynie 50 rokov od jeho vzniku. Toto jubileum si SFÚ pripomenie počas celého roka rôznymi aktivitami, zameranými na prezentáciu SFÚ, no súčasne aj na prezentáciu slovenskej kinematografie doma i v zahraničí. Prvou tohtoročnou udalosťou pri príležitosti výročia bolo januárové spustenie vzdelávacieho a prehľadového cyklu Filmový kabinet v Kine Lumière, ktoré sa stretlo s pozitívnou odozvou u laikov i v kruhoch odbornej verejnosti.

Pre SFÚ sa rok jeho výročia začal úspešne. S veľkým záujmom sa realizovalo otvorenie Filmového kabinetu, ktorého zámerom je nielen zvýšiť povedomie o filme, ale sprístupniť záujemcom aj filmy z vlastných archívnych zbierok za účelom vzdelávania. Pozitívnou bola aj nominácia Petra Dubeckého, generálneho riaditeľa SFÚ, na cenu Krištáľové krídlo za proces záchrany a obnovy audiovizuálneho dedičstva SR, jedinečných zbierok, ktoré SFÚ spravuje. Okrem spomínaného Filmového kabinetu inštitúcia počas roka pripravuje pod hlavičkou výročia aj ďalšie aktivity, medzi nimi vydanie významných publikácií, DVD nosičov, usporiada podujatia so slovenským filmom doma i v zahraničí a v mesiaci svojho výročia plánuje Deň otvorených dverí.

 

V oblasti edičnej činnosti SFÚ pripravuje vydanie dvoch výrazných titulov. Prvým z nich bude druhé aktualizované a doplnené vydanie rozsiahlej publikácie Dejiny slovenskej kinematografie z roku 2007, na ktorej pracujú filmoví historici Jelena Paštéková a Václav Macek. Obsah plnofarebnej publikácie bude nanovo revidovaný a doplnený novým vedeckým výskumom v jednotlivých oblastiach. Tento rok vyjde v SFÚ aj reprezentačná publikácia v anglickom jazyku The Best of Slovak Film (1921 – 1991). Obsahovať bude výber 33 slovenských filmov od 22 režisérov, ku každému bude pripojený odborný text, profil režiséra, ocenenia filmu, citáty z tlače a ďalšie zaujímavé informácie. Autorom tejto plnofarebnej publikácie s bohatým fotografickým materiálom je renomovaný britský filmový kritik a publicista Peter Hames, ktorý sa špecializuje na východoeurópsku a česko-slovenskú kinematografiu a vydal na túto tému niekoľko kníh. Pri príležitosti Dňa otvorených dverí SFÚ predstaví aj špeciálnu neperiodickú publikáciu Sprievodca archívom SFÚ, ktorá ponúkne prierez činnosťami Národného filmového archívu SFÚ s bohatou fotografickou výbavou z jeho zbierok. Na DVD nosičoch SFÚ plánuje vydať výber žurnálov Týždeň vo filme, 15 krátkych animovaných filmov Viktora Kubala, ale vyjdú aj už avizované DVD s filmami Neha Martina Šulíka, Signum laudis Martina Hollého a 6x DVD Dežo Ursiny.

 

K  50. výročiu vzniku SFÚ pripravuje v Kine Lumière prehliadku filmových archívov krajín V4, počas ktorej sa odpremietajú slovenské, české, maďarské a poľské filmy po  komplexnej laboratórnej i digitálnej obnove, čím SFÚ odprezentuje aj jeden zo svojich dlhodobých prioritných projektov Systematická obnova audiovizuálneho dedičstva SR a jeho sprístupňovanie. Ako súčasť prehliadky SFÚ plánuje zrealizovať aj výstavu zo svojich bohatých zbierok, zameranú na plagáty, fotografie i trojrozmerné objekty. V spolupráci s Národným filmovým archívom Praha, ktorý tento rok oslavuje 70. výročie svojho vzniku, a jeho Kinom Ponrepo sa uskutoční výmenná prehliadka filmov zo zbierkových fondov oboch inštitúcií. Na jeseň sa potom bude konať jubilejná 15. česko-slovenská filmologická konferencia s témou filmovej histórie, reprezentovanej výročiami NFA Praha a SFÚ Bratislava.

 

Pri príležitosti jubilea SFÚ vzniklo aj nové logo inštitúcie s motívom jeho 50. výročia, pripravuje sa tiež rekonštrukcia, modernizácia a zjednotenie jeho internetových stránok.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.