Cigáni idú do volieb o týždeň v kinách

Cigáni idú do volieb resizeNový dokument Jaroslava Vojteka Cigáni idú do volieb má za sebou svoju svetovú premiéru. Uskutočnila sa minulý týždeň na prestížnom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave a Vojtekov film si z neho odniesol aj svoje premiérové ocenenie. V sobotu večer (27. októbra) sa v Jihlave uskutočnil záverečný ceremoniál, kde Inštitút dokumentárneho filmu udeľoval ceny Silver Eye.

Dokument Cigáni idú do volieb získal Zvláštne uznanie v kategórii dlhometrážnych filmov, pričom porota vyzdvihla predovšetkým vysoko profesionálny strih, dynamiku a pozitívny odkaz filmu. Slovenskú festivalovú premiéru má  snímka na MFF Bratislava (9. – 15. 11.) a do slovenských kín oficiálne vstupuje už 8. novembra.  

 

Predchádzajúci dokument Jaroslava Vojteka Hranica (2009) odštartoval svoj medzinárodný úspech práve na festivale v Jihlave, jeho tohtoročné ocenenie môže predznamenať podobné smerovanie. Očakávaný nový celovečerný film Cigáni idú do volieb má zároveň do konca roka už potvrdené aj ďalšie festivalové pozvania; do súťaže Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov juhovýchodnej Ázie ChopShots v Jakarte, súťažnej sekcie MFF ľudských práv WATCH DOCS vo Varšave a Medzinárodného filmového festivalu LISTAPAD v Minsku (Bielorusko).

 

V Bratislave sa pripravuje slávnostná premiéra filmu na 6. november a bude to zároveň aj „warm- up večer“ 14. ročníka MFF Bratislava, ktorý štartuje 9. novembra. Po projekcii filmu v Cinema City Eurovea bude premiérový program pokračovať rautom a stretnutím s filmovými tvorcami. Súčasťou „cigánskeho večera“ bude aj hudobné prekvapenie. Niekoľko divákov môže na tento event získať vstupenky v súťažiach mediálnych partnerov filmu a prostredníctvom internetových stránok MFF Bratislava.

 

Cigáni idú do volieb je dokumentárny film o pokuse rómskeho lídra Vlada Sendreia a jeho volebného tímu vyhrať v politickom boji na prevažne  „bielom“ Slovensku. Počas celej politickej kampane sú hlavní hrdinovia presvedčení o úspechu. Postupne ich opantá volebná horúčka, trochu aj neustále prítomný alkohol a diváka tragikomické situácie, rómska živelnosť i závideniahodná vitalita. Film objavuje a ukazuje aj odvrátenú stranu pokusu o víťazstvo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.