Šieste slovenské filmobranie

SFU resizeŠieste Slovenské filmobranie je názov podujatia, ktoré od roku 2007 so zámerom oboznámiť čo najširší okruh divákov so zaujímavými súčasnými filmami a predovšetkým menej známymi, no významnými osobnosťami slovenskej kinematografie, pripravujú filmoví dramaturgovia z FK´ 93 Prievidza. Každý ročník je venovaný jednej z našich osobností z oblasti filmu, tento rok si prehliadka pripomenie herca Viliama Polónyiho. Premieta sa od zajtra 16. októbra do stredy 18. októbra v Prievidzi, a tento rok s jednodňovým posunom aj vo Filmovom klube Rebel Handlová.

Dramaturgia podujatia pozostáva z troch blokov. Pocta hereckej osobnosti, ktorá nie je na výslní slovenského filmu, no napriek tomu má významné miesto v slovenskej kinematografii, je tento rok venovaná hercovi Viliamovi Polónyimu. Pri tejto príležitosti sa na podujatí budú premietať filmy Balada o siedmich obesených Martina Hollého, kde Polónyi stvárnil postavu Jansona, a Sedím na konári a je mi dobre Juraja Jakubiska, v ktorom si zahral Zbončáka. V minulosti organizátori tohto podujatia pripomenuli divákom hercov Mariána Filadelfiho, Augustína Kubána, Ivana Palúcha, Jozefa Dóczyho a Júliusa Vaška.

 

Druhý blok Filmobrania je venovaný súčasnej slovenskej kinematografii, tento rok prehliadka predstaví úspešný celovečerný debut Ivety Grófovej Až do mesta Aš, za Slovenskú republiku nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Tretí blok pravidelne pripomína neprávom zabudnuté filmy, ktoré si zaslúžia znovuuvedenie na filmovom plátne. Práve projekcia v tomto bloku dodáva charakter výnimočnosti aktuálnemu ročníku prehliadky, pretože po prvýkrát je do jej programu zaradený iný ako slovenský film. Premietne sa americká snímka Nahá korisť z roku 1966, nominovaná na Oscara, ktorú režíroval Cornel Wilde. Ide o režiséra vlastným menom Kornel Lajos Weisz, pochádzajúceho z Prievidze, domovského miesta konania prehliadky. Jej organizátori Peter Šiposs a Johnny Teslík z FK ´93 Prievidza túto novinku v programe vysvetľujú slovami: „Porušili sme našu dogmu, že v rámci Filmobrania budeme hrávať iba slovenské filmy, ale máme na to viac ako seriózny dôvod. Americký režisér, producent a zároveň hlavný hrdina filmu Nahá korisť Cornel Wilde sa narodil 13. októbra 1912 v Prievidzi, teda presne pred 100 rokmi, ako Kornel Lajos Weisz v maďarskej židovskej rodine. Bol slávny, obdivovaný, uznávaný a bohatý. Svoje úspechy a víťazstvá dosiahol predovšetkým v USA, kde prežil takmer celý svoj život. Hoci jeho filmy boli slávne a populárne takmer po celom svete, u nás zostal zabudnutý a nepovšimnutý. Práve preto ho chceme takouto formou vrátiť Prievidžanom a možno i celému Slovensku. Postaviť mu akýsi pomyselný pomník.“

 

Všetkým projekciám prehliadky budú ako tradične predchádzať lektorské úvody a na posledný deň podujatia je pripravené ešte pásmo dokumentárnych filmov s historikom a spisovateľom Pavlom Dvořákom, ktorého „osobnú účasť považujeme za dramaturgický úspech,“ hovoria organizátori Filmobrania. Po projekcii jeho filmov sa uskutoční beseda a autogramiáda. Okrem toho aj tento rok bude súčasťou Filmobrania výstava plagátov slovenských filmov režisérov Juraja Jakubiska a Martina Hollého. Návštevníci podujatia si budú tiež môcť zakúpiť DVD nosiče so slovenskými filmami a filmovú literatúru z produkcie Slovenského filmového ústavu.

Viac: http://fk93.hostujem.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.