Filmový jour FIFFBA 2012 sa skončil

FIFFBA dakujeme resizeŠtrnásty ročník Medzinárodného festivalu frankofónneho filmu FIFFBA 2012 sa skončil. V šiestich programových sekciách priniesol 42 filmov nielen z frankofónnych krajín sveta, ktoré si počas troch dní pozrelo takmer 4000 divákov. Najnavštevovanejším filmom podujatia sa stala francúzska snímka Nedotknuteľní (r.Olivier Nakache, Eric Toledano), veľký úspech u divákov zaznamenali aj filmy Víla (r.Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy) a Giganti (r. Bouli Lanners). Festival sa konal v dňoch 12. - 15. apríla v kine Mladosť a kine Lumière v Bratislave, sprievodné podujatia sa odohrali v Kultúrnom centre Dunaj.

Program rovnako ako minulý rok tvorilo šesť sekcií. Sekcia  Predpremiéry priniesla kolekciu filmov, plánovaných do slovenskej kinodistribúcie, spomedzi nich divákov najviac zaujala snímka Nedotknuteľní (r.Olivier Nakache, Eric Toledano), Víla (r.Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy) či otvárací film festivalu Kura na slivkách (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud). Sekciu Krém de la Krém tvorili úspešné filmy známych režisérov aj nezávislých tvorcov, podľa návštevnosti boli najpopulárnejšie filmy Giganti (r.Bouli Lanners) a Býčia šija (r.Michaël R. Roskam.  Nuvé je názov sekcie, zameranej na nové formy a debuty mladých filmárov, v nej najväčší úspech zaznamenali snímky Donoma (r.Djinn Carrénard) a Na hrane (r.Leila Kilani). Ďalšou festivalovou sekciou bol výber dokumentárnych filmov Doku, kde zaujal nový film Tonyho Gatlifa Indignados či poetické rozprávanie o deťoch očami Siegfrieda Príbehy o deťoch. Výber slovenských filmov Všetko, čo mám rád domácim aj zahraničným divákom priniesol filmy Dom (r. Zuzana Liová), Cigán (r.Martin Šulík) a Posledný autobus (r.Martin Snopek, Ivana Laučíková). Program doplnili tri bloky "kraťasov", ktoré si na festivale rovnako našli svojich fanúšikov.


Festival FIFFBA 2012 navštívili traja významní zahraniční hostia, francúzski režiséri Siegfried a Yasmina Adi a belgická herečka Jeanne Dandoy. Program obohatili sprievodné podujatia, ktoré sa tešili veľkej návštevnosti. V piatok 13. apríla sa konala tematicky veľmi aktuálna diskusia o budúcnosti artovej kinodistribúcie, filmový zostrih z nej bude čoskoro zverejnený na www.fiffba.sk. Takmer vypredaná Filmová noc prilákala milovníkov nočného pozerania filmov, príjemným obohatením filmových projekcií bol sobotňajší Žúr z Paríža, či záverečný koncert zoskupenia Jana Gavačová Quartet, s ktorým si zahral aj festivalový hosť Siegfried.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.