Štvrté výročné ceny ASFK

Febio -logoPočas slávnostného otvorenia 19. ročníka Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa – Febiofest 2012 boli 29. marca v Bratislave udelené štvrté Výročné ceny ASFK v štyroch kategóriách: najlepší klubový film za rok 2011, najlepší filmový klub za rok 2011 a výročné ceny za prínos svetovej kinematografii, za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu.

Výročné ceny ASFK boli po prvýkrát udelené v roku 2009. Ide o ocenenie dlhoročnej činnosti filmového klubu s prihliadnutím na jeho dramaturgiu a celkovú činnosť; ocenenie pre film, ktorý bol v uplynulom roku najúspešnejším v klubovej distribúcii a o ocenenie osôb, ktoré svojou tvorbou a aktivitou dlhodobo prispievajú k šíreniu nekomerčnej kinematografie a rozširovaniu povedomia o nej. O tom, kto získa cenu ASFK rozhodujú hlasovaním zástupcovia 43 filmových klubov zaregistrovaných v ASFK.  

 

Agnieszka Holland  resizeVýročnú cenu ASFK za prínos svetovej kinematografii si zo slávnostného otvorenia prehliadky Febiofest 2012 odniesla svetoznáma poľská režisérka Agnieszka Holland. Absolvovala štúdium réžie na pražskej FAMU. Začínala ako divadelná režisérka a v roku 1973 pracovala ako asistentka réžie na nakrúcaní filmu Iluminácia Krzysztofa Zanussiho. Neskôr spolupracovala s Andrzejom Wajdom ( na scenári k filmu Danton) a s Krzysztofom Kieślowskim (ako autorka námetu k filmu Tri farby: Modrá). Ako režisérka na seba upozornila už svojím debutom Provinční herci (1979) a na prelome 70. a 80. rokov vytvorila viacero sociálno-kritických diel tzv. filmu morálneho nepokoja. Agnieszka Holland sa v krátkom čase presadila za hranicami rodného Poľska. V súčasnosti žije a pôsobí najmä v USA a vo Francúzsku. Na Slovensku realizovala podľa scenára Evy Borušovičovej koprodukčný film Jánošík. Pravdivá história (2009), na ktorom spolupracovala so svojou dcérou Kasiou Adamik a v ktorom dala príležitosť aj slovenský tvorcom. Najnovšia snímka V tme, ktorá bola otváracím filmom tohtoročného Febiofestu  jej získala v poradí tretiu nomináciu na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

 

Martin Šulík  resizeVýročnú cenu ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu získal herec, režisér, scenárista a pedagóg Martin Šulík. Ako 29-ročný debutoval v roku 1991 filmom Neha, ktorú mali diváci možnosť opäť vidieť na plátne aj v programe Febiofestu. Po Nehe nasledovalo mimoriadne tvorivé obdobie: Všetko, čo mám rád, Záhrada, Orbis Pictus, Praha očima – Obrázky z výletu, Krajinka, Slnečný štát, projekt Zlatá šedesátá alebo československá nová vlna, Cigán a ďalšie projekty. Šulík je pokladaný za nášho najplodnejšieho a najtvorivejšieho režiséra posledných dvadsiatich rokov.

 

Najlepším filmovým klubom za rok 2011 sa stal FK Naoko v Trnave, ktorý premieta v kine Hviezda. Cenu prebral jeho dramaturg Marek Zelina. Podľa hodnotenia kolegov klub získal ocenenie za:  “dlhoročnú, nenápadnú a neúnavnú činnosť, za program filmového klubu, ktorý jeho dramaturgovia obohacujú aj o filmy z dejín svetovej kinematografie a zvyšujú tak rozhľad svojich divákov o kinematografii, za zvyšujúcu sa návštevnosť a za nápaditú webovú stránku.“  

 

Najlepším klubovým filmom za rok 2011 sa stala koprodukčná snímka Larsa von Triera Melanchólia. Cenu za tohto svetoznámeho režiséra, podľa jeho výslovného želania prevzal za distribútora štatutárny zástupca ASFK, manažér kina Strojár v Martine a dramaturg filmového klubu Alternatíva Peter Ducár.

 

Výročné ceny ASFK v tvare symbolického filmového kotúča výtvarne spracoval slovenský sklár Palo Macho.

Viac: www.asfk.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.