Iveta Radičová na premiére Nickyho rodiny v Londýne

Matej_Min_Nick_Winton_Nicholas_Winton_Iveta_Radiov_Patrik_Pa_resizeVečer plný emócií, priateľských stretnutí a tých najpozitívnejších vibrácií, no najmä vďaky. Tak možno charakterizovať včerajšiu londýnsku premiéru filmu Patrika Pašša a Mateja Mináča Nickyho rodina v sídle Britskej filmovej a televíznej akadémie na Piccadilly v srdci tejto metropoly. Ide o  prvý slovenský film uvedený na tejto filmárskej pôde. O tom, že išlo o očakávané podujatie svedčí nielen mimoriadny záujem pozvaných a plná sála, ale iste aj to, že mnohí hostia prichádzali už hodinu vopred. Medzi nimi zachránené deti, významní filmári a britskí umelci.

Sir Nicholas Winton nie je celebrita, na ktorú treba vyčkávať. Aj vo svojich 102 a pol rokoch patrí k ľuďom, ktorí si vážia iných, rozdávajú energiu a optimizmus. Do BAFTY prišiel o hodinku pred premiérou, aby mal dosť času porozprávať sa s 12 zachránenýmu deťmi, ale aj svojimi domácimi i slovenskými a českými obdivovateľmi. Medzi nich patrí aj premiérka vlády SR Iveta Radičová, ktorá prevzala záštitu nad podujatím a osobne sa na ňom včera zúčastnila. „ Je pre mňa cťou stretnúť tak neuveriteľného človeka, ktorý je pre nás hviezdou na nebi a svetlom do budúcnosti. Učí nás a dáva na príklad, že možno meniť svet aj v dnešnej neľahkej dobe k slušnejšiemu a lepšiemu. Osobne som si z jeho slov vzala tú myšlienku, že nezáleží na tom, či človek verí v Boha alebo nie. Podstatné je mať v sebe zásady etiky a tým aj slušnosti a humanity, dobra. V týchto princípoch konať vo svojom živote, to je zmyslom bytia,“ uviedla po premietaní filmu.

Predsedníčku Poslaneckej smenovne parlamentu ČR Miroslavu Němcovú, ktorá mala nad premiérou tiež záštitu, ale napokon nemohla prísť, zastúpil veľvyslanec ČR vo Veľkej Británii a osobný priateľ Nicholasa Wintona Michael Žantovský. Na nakrúcanie relácie That´s life! v roku 1988, kde sa verejnosť po prvý raz dozvedela o akcii záchrany 669 detí z tesne predvojnového Československa a kde sa zachránené deti stretli po prvý raz so svojim záchrancom, si zaspomínala moderátorská hviezda BBC a redaktorka programu Esther Rantzen. Jej včerajšie stretnutie s Wintonom sa neobišlo bez silných emócií. Sama považuje práve stretnutie s ním za najsilnejšie zo všetkým, ktoré počas svojej kariéry zažila, a to medzi hostí jej programu patrili napríklad princezná Diana.. 

S Nicholasom Wintonom sa včera po prvý raz stretol osobne aj populárny britský herec Rupert Graves (predstaviteľ Wintona vo filme Všichni moji blízcí). K umeleckému zážitku prispelo aj vystúpenie Janou Kirschner so slovenskou verziou piesne Wiegala, študentiek Godstowe Preparatory School (Kvapky šťastia), huslistu Dalibora Karvaya a harfistky Kataríny Turnerovej. „Celý večer sme koncipovali ako poďakovanie Nickymu, že v nás zapálil oheň humanity a prostredníctvom filmu sa usilujeme rozvinúť v ľuďoch ďalej potrebu elementárnej slušnosti. V hľadisku sedelo veľa významných osobností, o.i. bývalý český premiér Jan Fischer, britskí politici, filmári, umelci. Ďakovali nám za silný umelecký zážitok. Bolo náročné pripraviť takéto podujatie z Bratislavy, prirovnal by som to k riadeniu lunárneho telesa mobilným telefónom. Vďaka tímu mojich spolupracovníkov, ktorí podali mimoriadny výkon sa to podarilo bravúrne a máme skvelé ohlasy. O film prejavil záujem anglický distributér a tiež viacerí, ktorí ho chcú prezentovať v rôznych komunitách, najmä mladým ľuďom. Večer tak splnil etický aj obchodný účel,“ hodnotil producent Patrik Pašš. Spolu s Matejom Mináčom dnes na poludnie navštívili Nicholasa Wintona aj uňho doma v Maidenhead.

Foto: Zuzana MInáčová

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.