Oni a Silvio (Taliansko 2018)

Oni-a-SilvioLoro
Životopisná tragikomédia, 150 minút
Scenár: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello. Réžia: Paolo Sorrentino. Kamera: Luca Bigazzi. Strih: Cristiano Travaglioli. Hudba: Lele Marchitelli. Hrajú: Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Ricky Memphis, Roberto De Francesco, Fabrizio Bentivoglio, Euridice Axen, Anna Bonaiuto, Giovanni Esposito, Yanna Gael, Caroline Tilette, Iaia Forte, Michela Cescon a ďalší.
Slovenská premiéra: 25. apríla 2019
Aká je najväčšia ľudská túžba? Láska? Peniaze? Sex? Neobmedzená moc? A je možné toto všetko dosiahnuť a cestou nestratiť vlastnú tvár? Najúspešnejší taliansky režisér súčasnosti Paolo Sorrentino sa vracia do kín s veľkolepou provokatívnou komediálnou drámou. Sorrentinov dvorný herec Toni Servillo tentoraz v hlavnej úlohe stvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známeho škandalózneho miliardára, mediálneho magnáta a dlhoročného predsedu talianskej vlády, ktorý sa preslávil najmä svojím excentrickým spôsobom života a zhýralými večierkami, ktoré svet pozná pod označením „bunga bunga“. Film nahliada do súkromia tejto kontroverznej ústrednej postavy a ponúka pohľad na mrazivé a častokrát groteskné situácie, či už sa týkajú podplácania sudcov, nákupu najlepších futbalistov alebo zvádzania mladučkých modeliek. Zaoberá sa aj tým, akí ľudia Berlusconiho a jemu podobných obklopujú a ako funguje cynický mechanizmus moci, založený na absolútnej strate hodnôt, ponižovania, egoizmu a prospechárstva... Paolo Sorrentino (1970) v roku 1998 natočil krátky film Láska nemá hranice (L’amore non ha confini), za ktorý získal množstvo cien. Jeho celovečerný debut Prebytočný človek (L’uomo in più, 2001) bol uvedený v súťaži prestížneho benátskeho festivalu a Sorrentino si zaň odniesol cenu talianskych novinárov Nastro D’Argento ako najlepší debutujúci režisér. Všetky jeho nasledujúce filmy počnúc trilerom Následky lásky (Le conseguenze dell’amore, 2004), vďaka ktorému sa dostal do medzinárodného povedomia, boli zaradené do súťaže v Cannes. Po filmoch Rodinný priateľ (L’amico di famiglia, 2006) a Božský (Il divo, 2008) nakrútil v roku 2011 svoj prvý po anglicky hovorený film Tu to musí byť (This Must Be the Place), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu americký herec Sean Penn. Doteraz bol najoceňovanejší jeho film z roku 2013 Veľká nádhera (La grande bellezza). Získal vyše 60 ocenení vrátane Oscara a Zlatého glóbusu v kategórii najlepší cudzojazyčný film, cenu BAFTA za najlepší film v inom ako anglickom jazyku, deväť Donatellových Davidov a štyri Európske filmové ceny vrátane ocenení za najlepší film a réžiu. Jeho predošlá snímka Mladosť (2015) sa stala Európskym filmom roka a Sorrentino získal európsku filmovú cenu aj za réžiu.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.