Denník rušňovodiča (Srbsko-Chorvátsko 2016)

dennik rusnovodicaDnevnik mašinovođe
85 minút.
Scenár a réžia: Miloš Radović. Kamera: Dušan Joksimović. Strih: Djordje Marković. Hudba: Mate Matišić, Simun Matišić. Účinkujú: Lazar Ristovski, Mirjana Karanović, Mladen Nelevic, Nina Jankovic, Danica Ristovski, Tihomir Stanič, Bojan Zirovic, Bojan Dimitrijevic, Teodora Ristovski, Aleksandar Gligorić, Petar Korać, Haris Burina, Branka Selić a ďalší.
Slovenská premiéra 4. mája 2017
Podľa štatistík každý rušňovodič v Srbsku počas svojej kariéry neúmyselne usmrtí 15 až 20 ľudí. Ilja, ktorý drží neslávny rekord, má na konte 28 životov. Povolanie rušňovodiča sa v jeho rode dedí z otca na syna už mnoho pokolení a výnimkou nemá byť ani Iljov adoptívny syn Sima. Lenže ten sa odmieta zmieriť s faktom, že by mal v práci zabíjať ľudí. Noví kolegovia ho síce presviedčajú, že nehode sa nemôže vyhnúť, no pracovné dni mladého železničiara plynú a nehody ako keby Simu obchádzali. A tak Ilja preberie aktivitu, aby potomka čo najrýchlejšie zbavil „rušňovodičského panictva“. Srbský scenárista a režisér Miloš Radović svoju čiernu srbsko-chorvátsku tragikomédiu nenakrútil len ako 85-minútový film pre kiná, ale aj v podobe troch päťdesiatminútových častí televíznej minisérie. Filmový zostrih získal mnoho prestížnych ocenení vrátane ceny z moskovského festivalu a Srbsko ho vyslalo aj do boja o oscarové nominácie.
Foto: ITAFilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.