1001 gramov (Nórsko-Nemecko-Francúzsko 2014)

Gramov61001 gram /  1001 grams
93 minút.
Scenár a réžia: Bent Hamer. Kamera: John Christian Rosenlund. Strih: Anders Refn. Hudba: John Erik Kaada. Účinkujú: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Hildegun Riise, Stein Winge, Per Christian Ellefsen, Didier Flamand, Dinara Drukarova a ďalší.
Slovenská premiéra 17. septembra 2015
Nórsky režisér, scenárista a producent Bent Hamer je známy aj slovenským fanúšikom filmového umenia ako tvorca snímok Poviedky z kuchyne, Faktótum či Domov na Vianoce. V najnovšej psychologickej dráme 1001 gramov analyzuje krehký emocionálny život nórskej vedkyne Marie (Ane Dahl Torp), jednej z poverených strážkyň národného prototypu kilogramu,  závažia tvoreného z 90 _ platiny a 10 _ irídia. V podobne krehkej rovnováhe sa nachádza i Mariin citový život, ktorý tak ako vzorové závažie prejde viacerými skúškami. Nórsko sa týmto filmom uchádzalo o nomináciu na Oscara v kategórii diel v cudzom jazyku. Na festivale v Chicagu získal kameraman John Christian Rosenlund cenu Strieborný Hugo.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.