Top Gun, Tom Cruise a letecká show

Canneslogo2022 resizeFestival v Cannes sa nezačal práve najšťastnejšie, aj keď už píše svoj 75. ročník. Po vlaňajšom komornejšom festivale, keď sa ešte všetci báli Covidu -19, tohto roku prišiel do Cannes hádam celý svet. A technika ten nápor prvé dni nezvládala a navyše sa im zrejme do systému nabúrali hackeri a vedenie festivalu muselo pre novinárov vydať osobitné heslo, aby si mohli rezervovať vstupenky na filmy, lebo inak by to nešlo. Systém sa po spojazdnil a zdá sa už všetko bude v poriadku. Dúfam...

Nervózny a zmätočný začiatok však vynahradilo dôstojné otvorenie 75. Canneského fetivalu, ktorý sa začal 17. mája a potrvá do 28. mája. V Forest resize kópiapreplnenej sále festivalového paláca sa predstavila za 9-členná porota na čele s jej predsedom francúzskym hercom Vincentom Lindonom. Ten vo svojej úvodnej reči povedal,"... že utrpenie sveta, ktorý krváca a trpí neustále sužuje aj jeho svedomie." No najväčšie ovácie mal americký herec Forest Whitaker, ktorý si prevzal čestnú Zlatú palmu.

Prekvapením, aj nie, bolo vystúpenie cez telemost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.Ten v emotívnom prejave povedal, „ ...že nenávisť nakoniec zmizne a diktátori zomrú“. Pôvodným povolaním vyštudovaný herec sa však nemôže nevyznať v kinematografii, a tak si zalistoval v jej dejinách . Vo svojom príhovore k festivalovému publiku zdôraznil, že aj počas druhej svetovej vojny film zohral dôležitú úlohu, keď Charlie Chaplin nakrútil v roku 1940 film Diktátor, v ktorom zosmiešnil Hitlera. “Potrebujeme nového Chaplina, ktorý nám dokáže, že kinematográfia nemlčí“, povedal Zelenskij. A položil tiež dve otázky, či zostane kinematografia ticho alebo prehovorí alebo, či môže zostať takto pomimo. A je jasné, že mlčať nebude.

ŹcomeZ2 resizeFestival slávnstne otvorila komédia, či satira Michela Hazanaviciusa nazvaná Z (comme Z). Keď si všetci uvedomili, že písmeno Z je symbolom ruskej agresie režisér ho premenoval na Coupé! (Strihnuť). Pravdu-povediac dobre sa stalo, lebo je oveľa výstižnejšie a viac naznačí o čom film bude. Pôvodný názov by nebol býval vhodný aj vzhľadom k Zelenského vystúpeniu. Už pred festivalom sme vedeli o rozhodnutí vedenia festivalu neprijať ruskú delegáciu. V taktnom, ale rozhodnom liste to ruským tvorcom oznámili, že nie sú vítaní, môžu prísť len tí, ktorí nesúhlasia s agresiou na Ukrajine. Takže ruských novinárov a tvorcov tu asi tentoraz nestretneme.

Vrátim sa však k samotnému filmu. Úvodná časť snímky Coupe! šokuje a mnohých môže odradiť, čoskoro sa to však zmení a zrazu vidíme iný film, aby režisér na záver divákom vysvetlil prečo, ale najmä, ako sa to pripravovalo a čo všetko sa v jeho zombie komédii pokazilo. Touto šikovnou fintou rozosmial divákov a bolo to po počiatočnom nedorozumení, osviežujúce a zábavné. Hazanaviciusovi sa opäť podarilo obohatiť repertoár kín predovšetkým originálnym nápadom a režíjne výborne zvládnutým dielkom.

Prvý súťažný film od známeho ruského rebela a kritika politiky Kremľa, dlhodobo žijúceho v zahraničí, Kirilla Serebrennikova Žena Čajkovského ZenaCajkovskeho resizesa vracia do 19. storočia a v centre jeho pozornosti je Antonina Miljukova, manželka Čajkovkého. Už ako študentka konzervatória si ho vyhliadla, vysnívala, požiadala o ruku a uhnala k svadbe. Vedela jeho podmienky, ale nebola ochotná ani schopná ich akceptovať. Čajkovskému bola len príťaž a nedokázala pochopiť, že nebude mať o ženy nikdy záujem. Nikdy nesúhlasila s rozvodom, žila neviazane, až poburujúco, ale svojho muža sa nevzdala nikdy. Je známe, že skladateľa prežila, ale skončila svoj život v blázinci. Posadnutosť, nevnímanie reality a možno aj chorobný pocit vlastníctva, sú ústrednou témou drámy jednej ženy, ktorá snívala svoj nereálny sen až do konca života. Snímka je mimoriadne sugestívne snímaná, herecky presvedčivá a jej najväčším kladom je hodnoverné zobrazenie doby, v ktorej sa odohráva. Uvidíme ako sa bude páčiť porote.

Možno sa mýlim, ale mám pocit (a nie som sama), že Cannes stráca svoju povestnú noblesu, zato sa do popredia dostáva veľké show. To bolo síce Tom resize kópiavždy, ale nie až také okaté. Toto možno neopodstatnené tvrdenie však podopiera premiéra mimosúťažného filmu Top Gun. Že Tom Cruise bude magnetom festivalu sa dalo očakávať, no že ho tak pompézne privítajú už nie. Prekvapením bolo, že aj on dostal  čestnú Zlatú palmu. O filme písať nebudem, lebo sa čoskoro uvedie v našich kinách. Zatiaľ najväčšia hviezda festivalu, Tom Cruise, dostal do varu svojich obdivovateľov a musím uznať, že sa správal profesionálne, skromne, milo a ochotne podpisovať autogramy a pozhováral sa aj s divákmi. No keď na jeho počesť i filmu zaburácali nad našimi hlavami lietadlá boli sme v nemom úžase. Lietadlá vzlietli vo farbách francúzskej zástavy a šokovali divákov dych berúcim akrobatickým výkonom. Zažili sme tu všeličo, ale leteckou show sa herec ešte nevítal. Musím však povedať, že to nebol zlý nápad.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.