Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeNa svoj nový projekt Megalopolis, sústredil ikonický, dnes už 83-ročný režisér Francis Ford Coppola skvelú hereckú družinu – Adam Driver, DustinHoffman, Forest Whitaker, Laurence Fishbourne, Jon Voight, Talia Shire a Shia LaBeouf. Ide o príbeh architekta, ktorý sa pokúša znovu vybudovať New York po katastrofe. Podľa komentátorov Hollywood Reporter však porušil nepísané pravidlo Hollywoodu, „nikdy netoč za vlastné peniaze“.

FFCoppola resizeProdukcia filmu, plánovaná na sumu 120 mil. dolárov sa ocitla v problémoch a Coppola sa snaží ušetriť na nákladoch za špeciálne efekty tým, že odvoláva a opätovne menuje nové tímy. Búrlivá atmosféra ostatne sprevádzala takmer každé jeho nakrúcanie. Pre slávneho tvorcu Krstného otca (1972) a Apokalypsy Now! bol jeho posledným hitom film z roku 1992 Bram Stoker Dracula. Ďalší, po návzom Twixt s Val Kilmerom a Bruce Dern ostal za hranicou viditeľnosti. Dosiaľ však vždy dokázal presadiť vlastnú víziu filmu a zožal úspech.

Od 5. do 9. apríla sa bude konať vo Varšave tretí ročník Medzinárodného filmového festivalu o totalitarizme Echo Katyne (www.totalitaryzmy.pl) . Jeho prvý ročník štartoval v roku 2020, kedy uplynulo 80. rokov od katyńského masakru členov poľskej armády. Organizuje ho Inštitút národnej pamäte. Ceny sa udeľujú hranému a krátkemu filmu. Rovnako je to i cena Janusza Kurtyku, historika, ktorý bol riaditeľom Inštitútu a zahynul v lietadle nad Smolenskom.

konch resizeDo sankčného ukrajinského zoznamu sa dostal ruský režisér Andrej Končalovský (85). V ruskom týždenníku Argumenty a fakty vyhlásil: „... ak v dnešnej politike existuje nejaká osobnosť, je to prezident Putin. On sa neobzerá okolo seba, funguje trochu inak. ... neskúšali ste spočítať, koľko bolo vo svete za posledných 60 rokov odvážlivcov, ktorí sa pokúsili ukončiť vládu amerického dolára? Prvým bol prezident Kennedy. Zabili ho. Potom to skúsil De Gaulle. Čelil povstaniu francúzskych študentov a pokus o atentát v Severnej Afrike. Ďalšími boli Saddam Hussain a Muammar Kaddáfi – hlavní nepriatelia amerického diktátu v globalizovanom priestore. Dnes Putin vedie boj s hlavným svetovým zlom. Podľa mňa Putin riskuje život a demonštruje absolútne heroickú odvahu.“ V rozhovore Končalovský tvrdí, že Benátky sa mu páčia aj bez festivalu, na ktorom sa premietali jeho filmy a pohŕdavo sa vyslovuje i o filmovom festivale v Cannes.

TaranehAlidoosti resizeZo smutne známeho teheránskeho väzenia Evin prepustili začiatkom januára iránsku herečku Taraneh Alidoosti (38), uväzenenú v decembri 2022 za instagramovú podporu protivládnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amini. Alidoosti vytvorila jednu z hlavných postáv oscarového filmu Asgara Farhadiho Klient (2016) a hrala aj v jeho filme O Elly (2009).

Vo Švédsku boli 23. januára udelené filmové ceny Guldbagge (Zlatý chrobák). Triumfoval film Trojuholník smútku, ktorý si odniesol šesť ocenení vrátane najlepšieho filmu a najlepšej réžie pre Rubena Ostlunda. Herecké ceny boli udelené Granitovi Rushiti za film Ja som Zlatan (recenzia na našom webe) a herečke Sigrid Johnson za film Comedy Queen. Porota ocenila ako najlepšieho guldbaggeawards resizekameramana Jonasa Alarika za film Čierny krab (recenzia na našom webe). Režisér Tarik Saleh si odniesol Guldbagge za najlepší scenár k filmu Chlapec z neba, ktorý je švédskym nominantom na Oscara. Medzi nominovanými filmami boli i snímky z festivalu Scandi: Všetky moje listy spáľ (kamera, kostýmy, masky, výprava a herecký výkon vo vedľajšej mužskej a ženskej roli) a UFO Sweden (vizuálne efekty a strih). Oba filmy súťažili i o divácku cenu. Tú si odniesol horor Feed režiséra Johanesa Perssona. Na dánskych Robertov si počkáme do 4. februára. Nóri udeľujú svoje národné ceny Amanda počas filmového festivalu v Haugesund, ktorý sa koná od 19. do 25. augusta. Fínske ceny Jussi sa rozdeľujú v máji.

Nový film Romana Polańského má názov The Palace a jeho scenár vznikol spoluprácou režiséra s RomanPolanski resizeJerzym Skolimowskim (Íá, 2022), s ktorým spolupracoval i na svojom film Nôž vo vode. Treťou scenáristkou bola Ewa Piaskowska, spoluautorka scenára filmu Íá. Je to koprodukčný projekt francúzsko-taliansko-švajčiarsky a do hlavných rolí obsadil režisér Mickey Rourka, Olivera Masucciho (seriály Dark a Európske kmene), Johna Cleesa a Fanny Ardantovú. Čierna komédia, situovaná do luxusného švajčiarskeho hotela Gstaad Palace, bude mať premiéru v apríli tohto roku.

Do Maďarska sa zrejme presunie nakrúcanie ďalšej série Wednesday (Netflix). Prvá séria sa nakrúcala v rumunskom Brašove a neďaleko Budapešti. Štáb Tima Burtona si sťažoval na premrštené ceny za prenájom techniky. V hre je údajne i Bulharsko, ale s Maďarskom spájala prvú sériu i maďarská herečka Karina Váradi, ktorá hrala hlavnú predstaviteľku Jenny Ortegu v detstve.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.