The Electric Life of Louis Wain (Louis Wain)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ben resizeJa osobne som postavu Louisa Waina – anglického autora antropomorfných mačiek s veľkými očami, doteraz nepoznala. O to zaujímavejšie pre mňa bolo sledovať biografický príbeh na plátne prostredníctvom filmu The Electric Life of Louis Wain z produkcie spoločnosti Amazon Studios. Príbeh mladého talentovaného autora začína ako klasická love story, pokračuje vyrovnávaním sa so smútkom zo straty blízkeho človeka a končí tým, ako sa u neho naplno prejavila psychická porucha.

Je zaujímavé sledovať tohto charizmatického a naozaj úprimného človeka, ako sa potĺka životom. Napriek svojej povahe aj poruche sa snaží udržiavať dobré vzťahy v profesionálnom, súkromnom i v rodinnom živote. Snímka je ideálnym príkladom toho, že fenomén „príživníctva“ alebo „závislosti“ na úspešnom človeku a jeho zárobkovej činnosti nie je len záležitosťou aktuálnej doby. V určitom zmysle tu vždy bol. Len v mierne Ben3 resizeobmenenej forme. Po pozretí filmu si ani len neviem predstaviť lepší výber hlavnej postavy, než bol Benedict Cumberbatch. Medzi týmito dvoma osobnosťami sledujeme podobnosť na základe ich fyziognómie. No všetky gestá, mimika i celkové správanie a komplexné zosobnenie Louisa Waina v podaní Benedicta Cumberbatcha boli maximálne autentické. Ba dokonca i v tej životnej fáze, keď už bol starým deduškom. Podobne, ako postava samotného ilustrátora, aj herecký prejav Benedicta Cumberbatcha bol ako jazda na húsenkovej dráhe v zábavnom parku. V jednom momente elektrický, hektický a chaotický a v nasledujúcom zase umiernený, depresívny a letargický. Vynikajúci herec sa dokonale vyhral s oboma kontrastnými stránkami umelcovej osobnosti a dokázal tak vytvoriť charizmatickú postavu, ktorej maximálne rozumieme a je úplne jednoduché Ben2 resizestotožniť sa s ňou.

Tvorcovia sa však poriadne vyhrali aj s vizuálnou stránkou filmu. Snímka bola nakrútená v pomere 1:1, teda štvorci. Práve tento pomer jej dodáva dobový charakter starého filmu a pomocou manipulácie s farbou ako výrazovým prostriedkom aj vyblednutého filmového pása. Využíva naozaj bohatú a doslova elektrickú paletu výrazových prostriedkov. Ich dominantami sú deformácia a hra so šialenými farebnými kombináciami, vzormi a tvarmi. V určitých momentoch Louisovho života je scéna vo filme postupne transformovaná na takmer statické impresionistické obrazy, pričom nie vždy je jasné, či je to skutočnosť alebo len výplod kreatívnej mysle samotného autora. Rozsiahlu predstavivosť a odlišné videnie sveta samotného autora je vyjadrené aj pomocou kaleidoskopu alebo ožívajúcich zložitých malieb z jeho neskoršieho obdobia, ktoré Ben9 resizepripomínajú dnešné antistresové maľovanky. Po vizuálnej stránke je tak snímka mimoriadne rôznorodá a zaujímavá.

The Electrical Life of Louis Wain nám ponúka naozaj komplexný príbeh veľkej osobnosti z našej histórie. Nesie v sebe mnoho tematických línií v istom zmysle bežného, no napriek tomu neobyčajného, človeka. Problémy v rodine, topenie sa v dlhoch, osudovú lásku, osobnú tragédiu, bohatý kariérny život, následný pád, opätovný vzlet a mnoho ďalšieho. A to všetko, na pozadí obrovských globálnych celospoločenských zmien v histórii ľudstva, vrátane vynájdenia žiarovky, priemyselnej revolúcie, zavedenia železníc, zrýchľovania vedeckých objavov a vynálezov, pokrokov v medicíne, či populačnej explózie. Ak sa na príbeh Louisa Waina pozrieme komplexne, na jednej strane je to príbeh o prirodzenom Ben5 resizeľudskom pude prežitia v rýchlom a nekompromisnom svete, no zároveň príbeh o niečom oveľa cennejšom – o zanechaní kultúrneho dedičstva.

Tvorba Louisa Waina ovplyvnila nielen dobovú spoločnosť ako takú, ale aj umenie či teóriu maľby. Napokon aj psychoanalýzu, pretože jeho tvorba je dodnes ideálnym príkladom toho, ako sa môže meniť osobnosť v priebehu rokov. Ako vidíme, jeho život bol naozaj bohatý a napriek svojej chorobe ho prežil omnoho viac naplno ako ktokoľvek z nás. Bol geniálny, mal množstvo zaujímavých záľub, stal sa z neho úspešný ilustrátor, zamiloval sa, padol na samé dno, znova sa postavil a žil ďalej. Všetky vzostupy a pády v jeho živote dokonale reflektuje aj snímka The Electrical Life of Louis Wain.

Ben6 resizeThe Electrical Life of Louis Wain (Louis Wain), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Will Sharpe
Scenár: Will Sharpe
Kamera: Erik Wilson
Strih: Selina Macarthur
Scénografia: Suzie Davies
Masky: Vickie Lang, Kristyan Mallett, Donald McInnes
Kostýmy: Michael O'Connor
Producenti: Leah Clarke, Adam Ackland, Guy Heeley
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough, Toby Jones, Stacy Martin, Sophia Di Martino, Jamie Demetriou, Olivier Richters, Aimee Lou Wood, Adeel Akhtar, Sharon Rooney, Hayley Squires, Julian Barratt, Asim Chaudhry, Crystal Clarke, Indica Watson
Distribúcia: Amazon Studios
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.