Prelomiť hranice: Naša planéta je veda (Breaking Boudaries: The Science of Our Planet)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Moje resizeMali by sme sa v najbližších rokoch obávať horších prírodných katastrof než sú zmeny podnebia? Túto problematiku reflektuje aj najnovší zo série environmentálnych filmov nakrútených streamovacou spoločnosťou Netflix. Prelomiť hranice: Naše planéta je veda je environmentálnym príbehom o konci sveta vyrozprávaný britským prírodovedcom Sirom Davidom Attenboroughom a švédskym vedcom Johanom Rockstromom. Vysvetľuje deväť planetárnych prahov stanovených švédskym vedcom a dopad ich prekročenia na život na Zemi.

Okolo krízy globálneho otepľovania sa nepochybne začala formovať pomerne veľká skupina dokumentaristov. Len za posledný rok svoje znepokojenie nad klimatickou krízou vyjadrili vo svojich audiovizuálnych dielach mnohí režiséri. Pippa Ehrlich a James Reed s ich Oskarovým filmom My Octopus Teacher, Tim Neeves v jeho snímke Brave Blue World, Ali Tabrizi v kontroverznom Seaspiracy, Joshua Tickell a Rebecca Harrell Tickel v Kiss the Ground či trojica Moje2 resizerežisérov Alastair Fothergill, Jonathan Huges a Keith Scholey v azda najpopulárnejšom prírodovedeckom filme David Attenborough: Life on Our Planet. Títo a mnohí iní environmentálne zameraní režiséri neustále hľadajú spôsoby, ako prostredníctvom filmu pritiahnuť pozornosť publika a prinútiť ho k environmentálne uvedomelejšiemu spôsobu života.

Podobne tak robí aj Jon Clay. Jeho snímka Prelomiť hranice: Naša planéta je veda je 75-minútovým rýchlokurzom globálneho pochodovania so štipkou optimizmu. Od topenia ľadovcov a odlesňovania pralesov sa dostaneme až k dôsledkom pandémie na náš už beztak chorľavý ekosystém. Film v rýchlosti hovorí o širokom spektre problémov a rôznych spôsoboch, akými sme poškodili Zem. Clay však zvolil mierne odlišný prístup ako väčšina režisérov v tematicky podobných filmoch. Respondenti nie sú žiadne celebrity, ani vychádzajúce hviezdičky s novoobjaveným talentom v podobe environmentálnej zodpovednosti. Respondentmi sú obyčajní ľudia, respektíve svetovo uznávaní vedci vo svojom odbore, ktorých laická spoločnosť prakticky vôbec neregistruje. Dalo by sa povedať, že režisér jednoducho stavil na neustále rastúcu popularitu britského prírodovedca Sira Davida Attenborougha a tím Moje4 resizeskúsených vedcov. Hovoriace hlavy spoločne vysvetľujú, edukujú, predpovedajú a hľadajú možné riešenia klimatickej krízy a globálneho otepľovania. Do akej miery sú ale ľudia v aktuálnej dobe ochotní počúvať názory vedcov?

Prelomiť hranice prekypuje pochmúrnym vedeckým nadhľadom a naliehavým zdvihnutím varovného prsta. Obsahovú stránku filmu často výrazne ruší jeho vizuálne spracovanie. Zložité vedecké poznatky sa opierajú o ošúchané metafory padajúceho domina, nebezpečných zón semafora, rozbehnutých vlakoch, otvorených okien či metafory o neistých hranách mince. Všetky sú vizualizované naozaj skromne. Jednoduchý C.G.I. vizuál základných postavičiek kráčajúcich po farebne odlíšených zónach signalizujúcich nárast nebezpečenstva pôsobí až priveľmi amatérsky a ich opakovanie je ďaleko za hranicou znesiteľnosti. Pochod „po tanečnom parkete“ v niektorých momentoch evokuje skôr Horúčku sobotňajšej noci ako profesionálny environmentálny film. V zhluku bizarných vizuálnych efektov a Moje5 resizeteatrálnej hudby je veľmi ťažké sústrediť sa na problém miznúcej biodiverzity na našej planéte a na symbolické „prelomenie hraníc“, ktoré môžu v budúcnosti znamenať neschopnosť návratu.

Snímka zároveň nenarába s veľkým množstvom informácií ani nevytvára emocionálne spojenie nad rámec toho, čo sme už pred týmto filmom videli a dozvedeli sa z iných ekologických filmov o nebezpečenstve globálneho otepľovania. Niet žiadnych pochýb o tom, že tvorcovia sa snažili pridať hovoriacim hlavám iskru navyše. Avšak, intelektuálne prejavy vedcov obklopuje zeleným plátnom, na pozadí ktorého sa zjavujú zábery na požiare, výbuchy sopiek a iné prírodné živly a katastrofy. Náš nervový systém sa tak behom niekoľkých minút ide doslova zblázniť. Prijíma množstvo rôznych podnetov, ktoré viac ako obohacujúco a originálne pôsobia skôr rušivo a odvádzajú našu pozornosť od jednotlivých výpovedí.

Prelomiť hranice je podľa môjho názoru vyrobený pre menej náročného televízneho diváka typu „touch-Moje6 resizeand-go“, ktorého táto streamovacia spoločnosť usilovne kultivuje. Je úplne pochopiteľné, že si chce za každú cenu udržať svojho diváka aj za cenu kvantity na úkor kvality. Veď práve pre tieto účely vám algoritmus Netflixu hneď po vzhliadnutí tohto filmu ponúka hneď niekoľko podobných alternatív na preskúmanie celej sekcie environmentálne zameraných filmov. Snímka sa tak stáva jednou z mnohých vytvorených pre expresnú konzumáciu a prechod k nasledujúcemu filmu v nekonečnej reťazovej reakcii. Avšak, jej zjednodušujúce a explicitné vyjadrenia či pokojná prosba smerom k divákom môžu pomôcť „prelomiť hranice“ na ceste k zmene.

Prelomiť hranice: Naše planéta je veda (Breaking Boundaries: The Science of Our Planet ),USA, 2021
Dĺžka: 73 minút
Réžia: Jon Clay
Hudba: Hannah Cartwright, Ross Tones
Produkcia: Jon Clay
Účinkujú: David Attenborough (sprievodca), Johan Rockström (sprievodca)
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.