Stvorení pre lásku (Made for Love, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Laska resizePredstavte si, že by ste mali v hlave implantovaný čip, ktorý by umožňoval vidieť vašej drahej polovičke každý okamih vášho života. Od bežných činností ako je ranná rozcvička, či pracovná schôdza, až k momentom ako hádka s vašim susedom, či večerné posedenie s partiou najbližších v bare. Skrytá kamera by pritom neuhla ani v tých intímnejších momentoch, ako je čo i len bežná návšteva toalety. Ako by vlastne fungoval takýto vzťah, kde by absentovali akékoľvek tajomstvá? Aj o tom pojednáva osemdielny seriál HBO Max Stvorení pre lásku.

Správna odpoveď na vyššie položenú otázku je pritom jednoduchá a ani sa nad ňou netreba príliš dlho zamýšľať. Samozrejme, že by nefungoval, akýkoľvek vzťah je totiž založený na vzájomnej dôvere a a následnej komunikácii, ktorá je jednou z najdôležitejších ingrediencií vzájomného spolužitia. No boháč a Laska5 resizetechnologický magnát Byron Gogol (Billy Magnussen) má zjavne odlišný názor. Preto sa rozhodne predstaviť prototyp zariadenia, ktoré raz a navždy prepojí myšlienky ľubovoľného páru a vytvorením tejto súkromnej siete o dvoch ľuďoch posunie hranice lásky na novú úroveň. A kto iný mal byť prvými používateľmi ak nie on a jeho manželka Hazel (Cristin Milioti), ktorá žije už roky po jeho boku v súkromnom sídle, dokonale izolovanom od akejkoľvek verejnosti. Nik však, samozrejme, netuší, že ich manželstvo má veľmi ďaleko od idylických obrázkov prezentovaných cez reklamnú kampaň.

To seriál naznačí už jednou z úvodných scén, v ktorej sa Hazel vynorí z kanála prepájajúceho jej bývalý domov s okolitým svetom a bezprostredne potom, čo chytí druhý dych, mu ukáže prostredník. Až potom sa vydá v ústrety neistej budúcnosti, no veľmi skoro sa ukáže, že čip, ktorému sa chcela cenu za každú cenu vyhnúť, je už jej účasťou. Dá sa vôbec uniknúť pred niekým, kto môže sledovať každý váš krok a Laska2 resizeakýkoľvek plán tak zhatiť ihneď v zárodku? Našťastie, Stvorení pre lásku majú v talóne dostatok prekvapení, ktorými dokážu natiahnuť zdanlivo jednoduchú premisu na seriálový formát. Treba však priznať, že tak nečinia spôsobom vyložene atraktívnym pre bežného diváka a tým to asi budú mať u niektorých ťažšie.

Nejde totiž o jednu z epizód britského antologického seriálu Black Mirror, hoci tematicky ho jednoznačne evokujú. Jeho priaznivci si určite spomenú na diel s názvom Arkangel pojednávajúci o prehnane ochranárskej matke a jej dcére sledovanej cez futuristický bezpečnostný systém izolujúci akékoľvek rušivé vplyvy. No zatiaľ čo Charlie Broker, tvorca Black Mirror, sa ďaleko viac sústreďoval na nebezpečenstvo moderných technológií a nebránil sa ani temnejšiemu vyzneniu, tu sa na to ide trochu odlišne. Podobne ako knižná predloha od Alissy Nutting sa totiž seriál nesie v duchu mimoriadne Laska10 resizecynickej čiernej komédie, kde sú akékoľvek technológie podružné a v centre pozornosti sú dysfunkčné bizarné postavičky neschopné poriadne existovať skutočnom svete.

V priebehu diania sa divák dostáva ďaleko viac pod kožu nielen ústrednej protagonistke, silne neznášajúcej svoj život, ale aj ďalším postavám pohybujúcim sa v jej okolí. A hoci Hazel disponuje ako katalyzátorka diania najväčším priestorom, pričom Cristin Milioti ju stvárňuje bezchybne, za pozornosť stojí i jej filmový manžel predstavujúci nepríliš spoločenského, po kontrole túžiacieho alfa samca. Za zmienku však určite stojí aj jej filmový otec Herbert (Ray Romano), ktorý sa vyrovnáva so smrťou svojej manželky spolunažívaním so syntetickou figurínou Diane. Sprvoti až až komický a poľutovania hodný charakter pritom disponuje dostatočne zaujímavým vývojom na to, aby si k nemu divák nakoniec našiel Laska6 resizecestu a aspoň čiastočne pochopil jeho pohnútky.

Pri ústrednom triu to však, pochopiteľne, nekončí, podobne ladenými postavami, či silne satirickými aspektami sú Stvorení pre lásku Zaplnení od úplného úvodu. V zásade platí, že v tomto svete by ste sa asi nechceli ocitnúť, no súčasne sa mu nedá upierať istá pôsobivosť a zmysluplná práca so silnými motívmi. Prvou sériou to pritom nekončí a len záver ôsmeho dielu rozdá karty vcelku zaujímavým spôsobom, od ktorého sa môžu tvorcovia odraziť viacerými smermi. Reálne však asi nemožno očakávať, že na druhýkrát uhnú zo zaužívaného štýlu, a to asi nepoteší nikoho, komu už prvá séria prišla trochu pomalá, či málo zábavná. Osobne však volím opatrný optimizmus a pevne dúfam, že Cristin Milioti sa dočká v seriáli hitu, aký si už dlhšie zaslúži.

Laska4 resizeStvorení pre lásku (Made for Love, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 3 h 37 min. (Minutáž: 25–29 min.)
Manažéri projektu: Alissa Nutting, Dean Bakopoulos, Patrick Somerville
Réžia: S.J. Clarkson, Stephanie Laing, Alethea Jones
Predloha: Alissa Nutting (kniha)
Scenár: Patrick Somerville, Alissa Nutting
Hudba: Keefus Ciancia
Strih: Al LeVine
Scénografia: Jordan Ferrer, Linette McCown, Melisa Jusufi
Masky: David Abbott
Hrajú: Cristin Milioti, Ray Romano, Noma Dumezweni, Augusto Aguilera, Raymond Lee, Billy Magnussen, Dan Bakkedahl, Brandon Morales, Ione Skye, Tom Bower, Caleb Foote, Celeste Pechous, Ashley Dulaney
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.