Snežiť už nikdy nebude (Śniegu już nigdy nie będzie /Der Masseur /Never Gonna Snow Again)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sneh resizeKaždá kinematografia má svojich provokatérov a s počudovaním sledujem, že v ostatnom čase prevzali žezlo dámy. V Poľsku je to rozhodne Malgozata Szumowska, ktorá po inej ako provokatívnej téme ani nesiahne. Na Berlinale získala cenu za najlepší film s queer tematikou Vmene..., za kritiku súčasnej poľskej spoločnosti vo filme Telo jej na Berlinale udelili ex aequo cena za réžiu, snímka Tvár hovorí o mužovi, ktorému transplantovali tvár, a v koprodukčnom filme Ďalšie jahniatko zasa spasiteľ ovláda náboženskú komunitu žien. Z podobného „cesta“ je „upečený“ aj film Snežiť už nikdy nebude. V ňom štuchne do osieho hniezda bohatej komunity (presnejšie novozbohatlíkov), ktorej ani blahobyt k šťastiu nepomôže.

Na Slovensku sa uvádza film v doslovnom preklade, ale výstižnejší je názov nemeckého koproducenta Masér. Totiž hlavným hrdinom je masér z Ukrajiny Žeňa (vynikajúci Alec Utgoff) so zázračnými rukami. Dokáže uzdraviť choré duše, ovláda hypnózu, má telekinetické schopnosti a ešte všeliaké iné. Už jeho vstup na scénu je bizarný – získa potvrdenie o pracovnom povolení spôsobom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Smeh9 resizeslávny iluzionista Hary Houdini. Mávajúc pracovným povolením mu nič nestojí v ceste, aby svojimi zázračnými rukami, hypnotickými a možno aj nadprirodzenými schopnosťami, zmanipuloval celú komunitu novozbohatlíkov. Za čím sa skrýva tajomstvo jeho zázračných rúk ? Nuž možno aj v tom, že sa narodil v ukrajinskej dedinke Pripjať (mesto duchov), mieste v blízkosti černobyľskej jadrovej elektrárne a v dobe výbuchu bol ešte dieťa, mal sedem rokov. Masér z Ukrajiny je pre každú domácnosť tejto komunity priam zázrak. Možno jeho prvou klientkou bola Maria (Maja Ostaszewska) matka nevychovaných detí, z ktorých jedno ju z ničoho nič aj kedykoľvek opľuje, manžel (Krzysztof Czeczot) vypadne z domu, staršie ratolesti odvezie do školy a vyčerpaná žena je šťastná, že vo dverách stojí Žeňa so svojou posteľou, ktorú všade vláči, a ona bude môcť na nej na chvíľu oddychovať. Zázračný Sneh11 resizeliečiteľ svoje zverenkyne takmer vždy uspí a potom je so sebou spokojný. Má však aj jedného mužského klienta, na smrť chorého muža (Łukasz Simlat) s krásnou ženou Wikou (Weronika Rosati) a malým synom. Manžel je napriek vážnej chorobe plný optimizmu a do poslednej chvíle si chce užiť život, a rodinu. Hádam je to jediný člen tejto komunity, ktorý má zdravý rozum, aj keď hypnózam, či ako nazvať toto liečenie, podľahne. Žeňovi nie je úplne ľahostajná ani krásna Wika a Mária, ktorá takisto podľahla čaru tohto liečiteľa, začne žiarliť. No aj dáma milujúca len psov nedá na Žeňu dopustiť. Mladý muž sa stane pre novodobých malomeštiakov psychoterapeutom, spasiteľom, spovedníkom a svojim spôsobom aj svedomím.

Príbeh plynie pomalým tempom, jedinou tragickou udalosťou je smrť Wikinho manžela, a život v tejto znudenej a komunite plynie ďalej svojim nudným životom. Bolo by zbytočné aj v náznakoch vyrozprávať príbehy jednotlivých postáv, veď to nie je snímka o príbehoch, ale o atmosfére, ktorá v tejto komunite vládne. Tú treba vycítiť a precítiť. Veľa naznačia aj sugestívne zábery kameramana Michala Englerta na radovú výstavbu. Domy sa podobajú ako vajce vajcu, až človeka zatrasie z toľkého nevkusu. No nielen exteriéry domov sú si podobné, ale Sneh12 resizeani interiér jednotlivých domácností sa ničím neodlišuje. Chýba akákoľvek fantázia, vidíme len šeď, uniformitu a absolútnu absenciu fantázie. Ak ste chceli charakterizovať jednotlivých hrdinov podľa ich príbytkov k ničomu by ste sa nedopracovali. nevedeli by ste ich opísať, charakterizovať. Sú totiž takmer rovnakí, ale malé odchýlky sa predsa len dajú vystopovať. Sú to skôr karikatúry, ktoré do tohto prostredia presne zapadajú. Žeňa sa ani nemusí veľmi snažiť, stačí len jeho prítomnosť a už viete, že je to človek z inej galaxie.

Snímka Snežiť už nikdy nebude je film bez nosného príbehu a predsa veľmi pôsobivý. Ako získal mladý Ukrajinec svoje nadprirodzené schopnosti sa nedozvieme – je to ožiarením z Černobyľu alebo je to niečo navyše, ktoré sa nedá objasniť?  Môžeme si len domýšľať a fantazírovať. Jedno je však isté, že z tohto zbohatlíckeho prostredia je normálnemu človeku nanič. Nič ducha povznášajúceho Sneh8 resizeneprinesie, len odpor a zistenie, že takto by mnohí z nás žiť nechceli. Režisérka so scenáristom Michałom Englertom sú si je zrejme dostatočne toho vedomí toho, že súčasná spoločnosť, a to nielen v Poľsku, k podobnému spôsobu života smeruje. V tom zmysle je to film nadčasový a zrozumiteľný aj širšom kontexte.

Nedá sa však nevrátiť k hereckému výkonu hlavného predstaviteľa. Pôvodným menom Alec Von Utgoff sa narodil Kyjeve v aristokratickej rodine. Za boľševizmu museli rodičia zmeniť priezvisko. Alec v roku 2010 úspešne skončil bakalárske a magisterské štúdium na prestížnej univerzite Drama Centre v Londýne. Debutoval v dráme Cudzinec, hral v thrilleri Jack Ryan: V utajení. Mohli sme ho vidieť aj v komédii Mortdecai: Grandiózny prípad. Úloha v ezoterickom príbehu mu dáva možnosť nenápadne, ale o tom výraznejšie akcentovať svoju nadradenosť nad malomeštiackymi dušičkami, a to tichosťou, slušnosťou a neuveriteľnou chápavosťou. A navyše Sneh2 resizedodať postave dokonalú tajomnosť a nepreniknuteľnosť do jej vnútra. Výborná kreácia! Ale aj ostatní mu veľmi dobre nahrávali.

Musím však podotknúť, či skôr upozorniť, že to nie je film pre každého. Kto sa rád zamýšľa nad zmyslom života, neprekáža mu pomalé tempo rozprávania a rád nad filmom uvažuje, tomu ho vrele odporúčam. Pravdu-povediac nie je ani tak provokatívny, ako by ste od režisérky očakávali, ale napriek tomu nastolí veľa otázok, na ktoré si musíte sami dať odpoveď. A ak sa chcete dozvedieť prečo má film názov Snežiť už nikdy nebude budete musieť vydržať dokonca.

Sneh13 resizeSnežiť už nikdy nebude (Śniegu już nigdy nie będzie /Der Masseur /Never Gonna Snow Again), Poľsko, Nemecko, 2020
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Małgorzata Szumowska
Scenár: Michał Englert, Małgorzata Szumowska
Kamera: Michal Englert
Strih: Jarosław Kamiński, Agata Cierniak
Zvuk: Kacper Habisiak, Marcin Kasiński, Marcin Jachyra
Scénografie: Jagna Janicka, Anna Rymarz
Masky: Waldemar Pokromski
Kostýmy: Katarzyna Lewińska
Produkcia: Agnieszka Wasiak, Mariusz Włodarski, Małgorzata Szumowska, Michał Englert, Viola Fügen, Michael Weber
Hrajú: Alec Utgoff, Maja Ostaszewska, Agata Kulesza, Weronika Rosati, Katarzyna Figura, Łukasz Simlat, Andrzej Chyra, Krzysztof Czeczot, Maciej Drosio, Olaf Marchwicki, Astrid Nanowska, Wojciech Starostecki, Jerzy Nasierowski, Konstantin Solovjov, Blanka Burzyńska, Adrian Podlaski, Lena Wochal, Casper Richard Petersen, Roman Gancarczyk, Maria Seweryn, Ewa Dałkowska, Ewa Kolasińska, Zbigniew Biel, Miroslaw Haniszewski, Michał Wołczyk, Andrzej Pankowski, Mariusz Zaniewski, Jarosław Milner, Sebastian Dziubiel, Michał Hołub, Łucja Stachowczyk, Agata Trzebuchowska
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: dostupný na Edisonline
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.