Excalibur

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

excalibur_BD_predekUž tri desiatky rokov uplynuli od premiéry veľkolepého filmového spracovania legendy o kráľovi Artušovi, čarovnom meči Excalibur a čarodejníkovi Merlinovi. John Boorman údajne pripravoval filmovú adaptáciu Tolkienovho Pána prsteňov, a keď projekt skrachoval, využil aspoň kostýmy, rekvizity a stavby. Za pomoci talentu, umu a celkom jednoduchých prostriedkov ako zrkadlá rôznych farieb aj bez digitálneho čarovania vytvoril osobitnú, neskutočnú náladu. Nakrútil legendu v jej najčistejšej podobe, jednoduchú a prostú, ale práve preto v divákovi vyvolávajúcu mnoho otázok.

Vo filme účinkovali herci, z ktorých sa neskôr stali svetoznáme hviezdy ako Nigel Terry, Helen Mirren, Gabriel Byrne, Liam Neeson, Patrick Stewart a Ciarán Hinds. Pri príležitosti tridsiateho jubilea film vyšiel na disku Blu-ray s vysokým rozlíšením obrazu a zvukom DTS-HD Master Audio 5.1, ale s jediným bonusom v podobe voliteľného komentára John Boormana.

excalibur_BD_3DFilm nebol reštaurovaný, pre BD poslúžil materiál, vytvorený pred niekoľkými rokmi pre HD-DVD. Názory expertov sa rôznia, jedni tvrdia, že obraz digitalizáciu a najmä potlačením prirodzenej zrnitosti filmového materiálu utrpel, iní sa prikláňajú k názoru, že výsledok predčil originál. Isté však je, že výsledný obraz je najlepší možný. Originálna monofónna zvuková stopa je remasterovaná do piatich kanálov a zbavená šumu, vo viacerých momentochzákonite  znie umelo a nepresvedčivo, hoci hudbe Trevora Jonesa úpravy pomohli. Český dabing je len mono. Fanúšikov filmovej legendy nepoteší absencia bonusov.

Tridsiatku teda Boormanov Excalibur oslavuje len skromne. No i tak stále zostáva očarujúcim filmovým dielom, ktoré čas nepripravil o nič z jeho sily.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.