V Severnom Macedónsku bude retrospektíva slovenskej klasickej kinematografie

SFU resizeKolekcia desiatich klasických slovenských filmov sa predstaví tento mesiac v národnej kinematéke v Severnom Macedónsku. Ponúkne výber krátkometrážnych a dlhometrážnych filmov, ktoré priblížia tamojšiemu publiku diela významných tvorcov slovenskej filmovej histórie. Retrospektíva sa koná v Skopje v termíne od 23. do 29. marca, koncom mesiaca sa dva slovenské filmy premietnu aj v Španielsku a USA.

Retrospektíva slovenského klasického filmu v Skopje, ktorej súčasťou sú hrané, dokumentárne aj animované diela, uvedie desať filmov v piatich blokoch, pozostávajúcich z krátkeho a celovečerného filmu. Prehliadku otvorí dvojica dokumentov režiséra Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) a Obrazy starého sveta (1972), oba Obrazystarehosveta resizepatria k najuvádzanejším Hanákovým filmom v zahraničí. Počas nasledujúcich večerov sa divákom predstavia dvojice filmov Postup (1968) Viktora Kubala a Prípad BarnabášKos (1964) Petra Solana, Križovatky (1965) Ladislava Kudelku a Kristove roky (1967) Juraja Jakubiska, dva filmy Viktora Kubala Tajomný dedo (1944) a Zbojník Jurko (1976) a na záver retrospektívy sa premietnu snímky Dvaja dobrí kamaráti (1972) Viktora Kubala a Noční jazdci (1981) Martina Hollého. Retrospektíva je pre macedónske publikum príležitosťou vytvoriť si prehľad o histórii relatívne blízkej kinematografie. Ide o výber klasických filmov prevažne z obdobia 60. a 70. rokov minulého storočia, ktoré sú podľa organizátorov „reprezentatívne pre vývoj slovenskej kinematografie, ovplyvnili súčasných slovenských filmových tvorcov alebo dosiahli kultový status. Táto retrospektíva predstavuje rozmanitý a vzrušujúci výber filmov rôznych typov a žánrov“.

V marci sa vybrané slovenské klasické filmy budú premietať aj na dvoch ďalších zahraničných podujatiach. V španielskom Santiagu de Compostela sa uskutoční projekcia filmu Organ (1964) Štefana Uhra, ktorý sa premietne 26. marca na tamojšom Organ3 resizepodujatí nazvanom O miestach a organoch. Ide o hudobný cyklus, ktorý sa koná od roku 2016 v období Veľkej noci a ponúka koncerty, workshopy a prehliadky so zámerom spoznať organy a dedičstvo hlavného mesta Galície. Uhrov film rozpráva dramatický príbeh z obdobia vojnovej Slovenskej republiky a jeho hlavným hrdinom je mladý poľský vojak, nadaný organista, ktorý sa ukrýva v kláštore.

V americkom meste Seattle v kine The Beacon sa v dňoch 29. a 31. marca uskutočnia dve projekcie filmu Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, ktorý je súčasťou programového cyklu pod názvom Deväť desatín zákona: Vtackoviasirotyablazni resizeSquatterské kino. Sekcia vychádza z myšlienky squatterov, že jednou z najprirodzenejších pohnútok bytia je vytvoriť si vlastný priestor na život, a ponúka filmy, ktoré dramaturgicky poukazujú na kultúru ako na niečo, čo nevzniká zhora, ale zo stretnutia ľudí so spoločným záujmom. Jakubiskov film je mozaikovité podobenstvo odohrávajúce sa v presne neurčenom časopriestore, v bláznivom svete bez ideálov, vo svete násilia, cynizmu a beznádeje a jeho hlavní predstavitelia, traja opustení „blázni“, v tomto šialenom a škaredom svete prežívajú len vďaka svojmu bláznovstvu, vďaka princípu hry a filozofie radosti. Spoločne žijú, hrajú sa, milujú i nenávidia.

Viac: https://kinoteka.mk/

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.