Projekt 100 otvárajú až dva slovenské filmy

Projekt100 resizeDnes (6. 9.) sa slávnostne začne už 23. ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku – Projekt 100. Od septembra do februára prinesie do slovenských kín 10 celovečerných a 1 krátky film.  V tohtoročnej zostave sa ocitli až 3 slovenské filmy a rovnako aj digitalizovaný a reštaurovaný film prvého slovenského režiséra, ktorý získal Oscara - Obchod na Korze. Až dva slovenské filmy – Out Györgya Kristófa a Žltá Ivany Šebestovej dnes tohtoročný Projekt 100 aj slávnostne otvoria.

Prehliadku Projekt 100 už dvadsaťtri rokov organizuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a patrí medzi jej najväčšie úspechy. Každý rok v nej predstaví divákom najočakávanejšie nové a oceňované filmy svetovej a slovenskej kinematografie, ktoré dopĺňa o snímky zo zlatého fondu kinematografie. Tento ročník ponúka: film Out slovenského režiséra Györgya Kristófa, krátky animovaný film Projekt1002 resizeŽltá Ivany Šebestovej, víťaza Karlovych Varov – film Křižáček Václava Kadrnku, oscarový Klient Asghara Farhadiho, najnovší film Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje, posledný film Andrzeja Wajdu Odrazy, sci-fi muzikál Lajka Aurela Klimta, očakávanú novinku Michaela Hanekeho Happy End, kultový Brazil Terryho Gilliama, cenami ovenčený Plechový bubienok a zdigitalizovaný Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klosa. Prehliadka tento rok ponúka až 4 filmy, pri ktorých vzniku stálo aj Slovensko.

Celovečerná snímka Out vznikla v koprodukcii Slovenska, Maďarska a Česka pod taktovkou slovenského režiséra Györgya Kristófa. Hoci je jeho absolventským filmom, zaznamenal fenomenálny úspech. Ako jediný slovenský film od rozdelenia republík súťažil na najprestížnejšom filmovom festivale – v Cannes. Dokonca sa uchádzal o dve ceny. Okrem súťaže v sekcii Istý pohľad (Un Certain Regard), sa uchádzal aj o ocenenie Zlatá kamera pre najlepší debut. „Som rád, že sa nám už na prvýkrát podarilo vytvoriť film na svetovej úrovni a ako prvý Slovák som tak mohol súťažiť v Cannes. Ten festival je najdôležitejšia oslava filmu a tvorcov, a aj mi trvalo, kým som si tú poctu uvedomil.  A mám pocit, že aj Slovensku to uvedomenie trvá,“ dodáva režisér Kristóf.  Out resizeFilm o nezvyčajnej ceste nezamestnaného päťdesiatnika za prácou a splnením si sna prichádza tak do našich kín s podmanivým plagátom od 7. septembra.  Nebude však sám. Sprevádzať ho bude krátky predfilm. Šesťminútová animovaná snímka Ivany Šebestovej nesie názov Žltá a rozpráva o slobode, hľadaní spontaneity a prijatí seba samého. „Kinodistribúcia krátkych filmov nie je samozrejmosťou, preto sa veľmi teším, že v spolupráci s ASFK vieme naše filmy dostať k divákom ako predfilmy. V prípade Žltej je to o to lepšie, že bude dokonca spoluotvárať Projekt 100,“ hovorí režisérka.  Tá ako animátorka spolupracovala na niekoľkých významných animovaných projektoch ako napríklad Mimi a Líza či Pik a Nik a má za sebou aj autorské projekty - filmy Štyri (2007) a Sneh (2013), ktoré  získali národné ceny  Slnko v sieti a reprezentovali slovenskú animovanú tvorbu v zahraničí účasťou a oceneniami na mnohých medzinárodných festivaloch.

Projekt 100 ponúka tento rok naozaj pestrú skladbu filmov. Okrem filmových noviniek ponúkne aj silné tituly z archívu. Okrem kultovej snímky Brazil to bude aj oceňovaný Plechový bubienok, dokonca vo svojom režisérskom zostrihu a dôležitý film dua Ján Kadár a Elmar Klos Obchod na korze v zreštaurovanej digitalizovanej verzii. Tá vznikla vďaka spolupráci Národního filmového archivu, ktorý sa postaral o obraz a Slovenskému filmovému ústavu. Ten si vzal na starosti zvuk. Vďaka tomu budete môcť vidieť jeden z najdôležitejších slovenských filmov na veľkom plátne v naozaj výnimočnej kvalite.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.