Marcové číslo časopisu Film.sk

Filmskobalka resizeV novom čísle Film.sk našli svoj priestor nové slovenské filmy, ktoré majú v domácich kinách premiéru práve v týchto dňoch. Časopis predstavuje triler Červený kapitán režiséra Michala Kollára, drámu Agáva v réžii Ondreja Šulaja a nový dokument Zuzany Piussi Ťažká voľba. Rozhovor je venovaný kameramanovi Vladimírovi Hollošovi, ktorý si tento mesiac pripomína 75. narodeniny, a téma prináša prekvapivé čísla filmovej distribúcie na Slovensku za minulý rok.

Kameraman Vladimír Holloš spolupracoval s mnohými výraznými režisérmi slovenskej kinematografie a jeho filmografiu tvorí približne sto krátkych titulov, tridsať televíznych snímok a inscenácií a zhruba desiatka celovečerných hraných filmov. V rozhovore hovorí o spolupráci s Jurajom Jakubiskom či Miloslavom Lutherom, spomína na svoje študentské roky na pražskej FAMU, no reaguje aj na súčasné témy, akou je napríklad digitalizácia a reštaurovanie starých slovenských filmov, pri ktorých je najdôležitejší etický prístup. V rubrike Aktuálne zverejňujeme aj rozhovor s Ivanom Stadtruckerom, autorom publikácie Dejiny slovenskej televízie. Približuje v ňom pozadie jej vzniku a hovorí aj o vlastnom televíznom pôsobení. Časopis pripomína aj výročie slovenského herca Vlada Müllera a v rubrike In memoriam spomína na Vladimíra Dubeckého, ktorý slovami režiséra Martina Šulíka dokázal preniesť na ľudí svoju lásku k príbehom.

 

Bohatá je v marcovom čísle rubrika Novinky. Mesačník predstavuje celovečerný hraný režijný debut scenáristu Ondreja Šulaja Agáva, ktorý vznikol na motívy románu Ladislava Balleka Agáty. Podľa Šulajových slov rozpráva komorný príbeh štyroch hrdinov v období tesne po druhej svetovej vojne. Detektívny triler Červený kapitán režiséra Michala Kollára sa odohráva na začiatku 90. rokov minulého storočia a je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Sú v ňom stovky trikových záberov a podľa režisérových slov je o našej histórii, mentalite a národnom pocite. Najnovší dokumentárny film Zuzany Piussi Ťažká voľba je o voľbách a živote v systéme, kde sa vládne potupným spôsobom. Prináša prenikavý pohľad na spoločnosť cez zákulisie prezidentskej kampane. O rekordnej slovenskej distribúcii v minulom roku píše v marcovej téme filmový publicista Miro Ulman z Audiovizuálneho informačného centra SFÚ. Počet divákov vzrástol o 11,42 percent a o 13,49 percent medziročne narástli aj tržby. Prvenstvo v diváckej návštevnosti patrí animovanej rozprávke Mimoni, ktorá zaznamenala aj rekordný otvárací víkend s historicky najvyšším počtom divákov v ére samostatného Slovenska.

 

Recenzie tentoraz hodnotia dva filmy s neľútostným pohľadom na našu minulosť aj súčasnosť. Novinka rakúskeho režiséra Ulricha Seidla V pivnici je štylizovaným pohľadom do privátnej sféry niekoľkých Rakúšanov, ktorí sa venujú svojim bizarným koníčkom. Nový pohľad na holokaust prináša debut maďarského režiséra Lászlóa Nemesa Saulov syn, ocenený Oscarom v kategórii Najlepší zahraničný film. Podľa filmovej teoretičky Jany Dudkovej je tento film popretím holokaustového mainstreamu a zabehnutý rukopis festivalových hitov stredoeurópskeho regiónu oživuje témou, ktorá vybočuje z repertoáru sociálnej nerovnosti. Knižná recenzia sa venuje publikácii Pavla Branka Úskalia a slasti jazyka s nápaditými jazykovými postrehmi. V ohlasoch sa vraciame na 66. Berlinale a reflektuje slovenské zastúpenie v jeho programe i na filmovom trhu, a tiež na 45. MFF Rotterdam.

 

V pravidelných rubrikách časopisu si záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú režisérka a scenáristka Katarína Šulajová, režisér Martin Repka a režisér a producent Juraj Krasnohorský, rubrika Ako ďalej, absolvent? predstavuje Martina Hnáta, vlaňajšieho absolventa réžie. V rubrike Tipy mesiaca upozorňuje na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière český filmový publicista Jan Lukeš, o svojom obľúbenom slovenskom filme píše sochár Miroslav Trubač a aktuálne dianie v rubrike Myslím si reflektuje filmová publicistka Nina Šilanová, dramaturgička FK Pocity a Kina Tabačka. Rubrika Ako vzniká film o rôznych fázach tvorby a výroby filmu až po jeho uvedenie predstavuje tento mesiac strihovú skladbu. Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú podujatia na Slovensku a so slovenským filmom v zahraničí, pri tejto príležitosti informujeme aj o nadchádzajúcom 23. MFFK Febiofest.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.