SFTA na vrhla na cenu Deti a Tak ďaleko, tak blízko

SEFTAlogo resizePätnásty jún je termín uzávierky prihlášok na Európsku filmovú cenu 2015. Na cenu Európskej filmovej akadémie možno navrhnúť dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2014, je európsky v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách a  bol verejne distribuovaný. SFTA tradične vyberá z hraných filmov, kde slovenský tvorivý podiel dosahuje aspoň polovicu podľa bodovania Dohovoru. Pri cene určenej pre dokumentárne filmy, je stanovená aj podmienka, že film musí mať minimálne 70 minút.

 O výbere filmov hlasovali priamo členovia SFTA (do hlasovania sa zapojilo 76 zo 162 riadnych členov, čo predstavuje 47 %). Akademici vyberali z piatich hraných filmov: V tichu (r. Z. Jiráský),  Deti (r. J. Vojtek), Láska na vlásku (r. M. Čengel Solčanská), Rukojemník (r. J. Nvota) a Sedem zhavranelých bratov (r. A. Nellis).

 

V kategórii dokumentárnych filmov sa stretlo sedem titulov: 38 (r. D. Dangl, L. Zednikovič), Comeback (r. M. Remo), vlna vs. breh (r. M. Štrba), Salto mortale (r. A. Žigová), Návrat do horiaceho domu (r. A. Grusková), Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek) a Milan Čorba (r. M. Šulík).

 

Prezídium SFTA, ktoré má deväť členov a v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu (v prípade, že sa hlasovania nezúčastní viac ako nadpolovičná väčšina členov), potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich. Spomedzi hraných filmov si akademici vybrali film Jara Vojteka Deti (http://www.filmdeti.sk), v prípade dokumentárneho filmu sa väčšina akademikov priklonila opäť k filmu Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko (http://www.takdalekotakblizko.sk/).

 

Dvadsiate ôsme slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 12. decembra 2015 v Berlíne.

Viac: www.europeanfilmacademy.org.

Účasť slovenskej kinematografie na Európskej filmovej cene finančne podporil AVF resize                                                                                                                   Marek Leščák,
                                                                                                                   prezident

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.