Vzdelávací cyklus Filmový kabinet v Kine Lumière

Ńa konci s dychom resizeVzdelávací a prehľadový cyklus o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet má už za sebou dva úspešné semestre. Na konci januára čaká jeho frekventantov posledná prednáška druhého semestra a od 13. februára sa s prednáškou na tému francúzska nová vlna začne tretí semester. Prednášky a projekcie Filmového kabinetu sa opäť uskutočnia v Kine Lumière a už teraz je možné sa na ne zaregistrovať.

Tretí semester Filmového kabinetu začína v období, ktorým sa uzatvára jeho predchádzajúci semester. Posledná prednáška druhého semestra sa uskutoční 30. januára a bude venovaná obdobiu 40. a 50. rokov minulého storočia, keď sa začala francúzska kinematografia individualizovať. Upozorní na dvoch výrazných tvorcov, pre ktorých je príznačné experimentovanie. Prednáška nesie názov Robert Bresson, Alain Resnais: Udalosť a virtualita a bude spojená s projekciou Resnaisovho filmu Hirošima, moja láska z roku 1959. Tretí semester na ňu nadviaže plynulo 13. februára prednáškou s názvom Francúzska nová vlna a premena. Bude charakterizovať obdobie radikálnej premeny kinematografie, počas ktorého debutovalo približne 160 nových režisérov. Po prednáške sa uskutoční projekcia filmu Jeana-Luca Godarda z roku 1960 Na konci s dychom, ktorý bol v čase svojho vzniku novátorský z viacerých hľadísk.

 

Dramaturgiu tretieho semestra opäť pripravili filmový teoretik Michal Michalovič a estetik filmu Juraj Oniščenko. Tretí semester nazvali Cesty dospelosti. Vychádzali pri tom z faktu, že v 60. rokoch minulého storočia v kinematografii dozrievala generácia tvorcov, ktorá už mohla hovoriť o dejinách filmu, čo formovalo vývoj filmu v nasledujúcom období. Tretí semester obsiahne tridsať rokov kinematografie a ukončí sa v 90. rokoch minulého storočia s prednáškami o americkom nezávislom filme vo svetovej kinematografii a o Martinovi Šulíkovi ako najvýraznejšom reprezentantovi tohto obdobia v slovenskej kinematografii. Tretí semester Filmového kabinetu potrvá do konca júna 2014 a bude sa konať vždy druhý štvrtok o 18.00 hod. Každú projekciu otvorí lektorská prednáška, po nej bude nasledovať projekcia filmu a diskusia po jeho uvedení.

 

Prvé dva semestre Filmového kabinetu sa stretli s veľkým záujmom zo strany verejnosti. Prvý semester  úspešne absolvovalo 50 účastníkov, druhý má 87 frekventantov, čo predstavuje plnú kapacitu účastníkov. Dramaturgovia Kina Lumière preto v druhom semestri pridali do programu vybrané projekcie z Filmového kabinetu aj pre neregistrovaných záujemcov. Lektorov Filmového kabinetu záujem verejnosti príjemne prekvapil. „Prvý semester prekonal naše očakávania a druhý ešte viac. Nielenže stúpol počet divákov, ale tiež sa viac osmelili v kontakte s nami,“ hovorí Juraj Oniščenko. „Ceníme si nielen záujem prejavený zvýšením počtu návštevníkov, ale predovšetkým kvalitu vzájomného vzťahu. Spočiatku diváci nenachádzali dostatok odvahy vstúpiť do dialógu s prednášajúcimi, ale to sa postupne zmenilo. V druhom semestri sme sa vzájomne odhalili ako tolerantní, zanietení partneri vo vnímaní filmu. Cítim veľké zadosťučinenie, že zo strany divákov bol badateľný prejav záujmu o výklad, ako aj o naše odpovede na ich otázky. Tento fakt považujem za najcennejší, pretože práve tak vzniká ozajstný dialóg, spoločné hľadanie a odkrývanie pravdy.“

 

Záujemcovia o účasť v treťom semestri Filmového kabinetu sa môžu prihlasovať od 10. januára 2014 prostredníctvom internetovej stránky http://www.aic.sk/kinolumiere/filmovy-kabinet/ako-sa-stat-frekventantom-cyklu-filmovy-kabinet.html.
Viac: http://www.aic.sk/kinolumiere/filmovy-kabinet/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.