Slovenské debuty na prehliadke Filmové babie leto

50 SFU resizeV stredu 9. októbra sa v susednej Českej republike v Hrčave začne 21. ročník prehliadky českých, poľských a slovenských filmov Filmové babie leto, doteraz známej ako Třinecké filmové babie leto. V jej súťažnej sekcii budú tento rok našu krajinu zastupovať dva filmy. Mimo súťaž sa v tradičných sekciách prehliadky odpremietajú aj ďalšie slovenské novinky. Prehliadka potrvá do nedele 13. októbra.

V súťažnej sekcii debutov na tomto dlhoročnom podujatí, ktoré je obľúbeným stretnutím zástupcov i priaznivcov troch blízkych kinematografií, budú Slovensko reprezentovať debut Mátyása Priklera Ďakujem, dobre a najnovší film Zázrak Juraja Lehotského, ktorý mal len minulý mesiac premiéru v našich kinách. O cenu Zlatý debut sa budú dakujem dobre resizeuchádzať spolu s ďalšími piatimi titulmi z Poľska a Českej republiky. Podľa slov Miloša Mácu, dramaturga 21. ročníka Filmového babieho leta, „V Súťaži debutov sa diváci môžu tešiť na tie najlepšie prvé hrané celovečerné filmy, ktoré v uplynulej sezóne vznikli v českej, slovenskej alebo poľskej produkcii. Zásadným kritériom výberu súťažných filmov nebolo čo najväčšie množstvo, dôraz sa kládol predovšetkým na ich kvalitu. A tak tohtoročná zostava siedmich súťažných filmov sľubuje skutočne tuhý boj o to, kto si odnesie hlavnú cenu odbornej poroty a tiež cenu publika.“

Festivalová sekcia Hity sezóny je prehľadom zazrak resizenajlepších filmov uplynulého roka. Z našich titulov ponúkne víťaza tohtoročného rotterdamského festivalu Môj pes Killer Miry Fornay, ktorý úspešne cestuje po medzinárodných festivaloch, ďalej drámu rodinného milostného trojuholníka Miluj ma alebo odíď Mariany Čengel Solčanskej a slovenský nízkorozpočtový horor Zlo Petra Bebjaka. V tejto sekcii sa premietnu aj tri filmy so slovenskou koprodukčnou účasťou. Jedným z nich je zatiaľ posledná celovečerná snímka Jana Hřebejka Líbánky, za ktorú si režisér z tohtoročného MFF Karlovy Vary odniesol Cenu za réžiu. Premietať sa budú aj úplné novinky, a to koprodukčná česko-slovenská komorná dráma Zdeňka Tyca Ako nikdy a dráma Dozvuky Wladyslawa Pasikowskeho, ktorá otvára tabuizovanú tému o arizácii pozemkov počas 2. svetovej vojny.

 

Oficiálne vyhlásenie víťaza Súťaže debutov i Diváckej ceny pre najlepší prvý hraný film začínajúceho režiséra sa uskutoční v sobotu 12. októbra. O držiteľovi hlavnej ceny Zlatý debut rozhodne sedemčlenná porota, v ktorej Slovensko budú zastupovať scenárista Ondrej Šulaj, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), a Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V minulosti cenu Zlatý debut v Třinci získali dva slovenské filmy, a to Ticho Zuzany Liovej (2006) a Démoni Róberta Švedu (2008).

 

Viac: http://www.filmovebabileto.cz/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.