Zázrak v Toronte

Asfk logo resizeNový slovenský hraný film režiséra Juraja Lehotského Zázrak, ktorý majú diváci šancu vidieť v slovenských kinách od 5. septembra, čaká po úspešnej svetovej premiére na MFF Karlove Vary  ďalšie medzinárodné uvedenie. Už v utorok 10. septembra sa  bude Zázrak premietať na prestížnom 38. Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF) v sekcii Discovery. Festival sa začal 5. septembra a potrvá do 15. septembra.

Toronto International Film Festival (TIFF) vznikol v roku 1976 a je pokladaný za odrazový mostík pre najlepšie zahraničné, hollywoodske a kanadské filmy. Dnes má renomé vplyvného festivalu. Ide o filmovú udalosť, na ktorej sa každý rok zúčastňuje vyše štyri tisíc filmových profesionálov. Svoj hraný debut predstaví kanadským divákom osobne jeho režisér Juraj Lehotský, spoločne s  kameramanom Norbertom Hudecom. Lehotský sa do Toronta vracia po piatich rokoch od úspešného uvedenia svojho debutového celovečerného dokumentu Slepé lásky (2008), ktorý si odniesol množstvo medzinárodných cien z viacerých festivalov. Juraj Lehotský: “Veľmi sa teším, že náš film opäť vybrali do programu tohto festivalu. Mám radosť, že ho môžme ukázať svetovému publiku práve na takomto dôležitom podujatí. Z mojich spomienok môžem povedať, že festival v Toronte sa vyznačuje výborným publikom, pamätám si, že hľadisko bolo premiešané – od mládeže až po veľmi starých ľudí, ktorí stále milujú film. Som veľmi zvedavý a teším sa najmä na tých divákov.”

 

Zázrak resizeAj keď je TIFF nesúťažným festivalom, každoročne sa počas neho udeľuje cena divákov People's Choice Award. V minulosti ju získali filmy ako Kráľova reč (r. T. Hooper), Milionár z chatrče (r. D. Boyle), Hotel Rwanda (r. T. George), Americká krása (r. S. Mendes), Kráľ rybár (r. T. Gilliam), Život je krásny (r. B, Bennini), Ženy na pokraji nervového zrútenia (r. P. Almodovar), atď.  Tohtoročný TIFF  uvedie 366 filmov zo 70 krajín sveta. Zázrak bud uvedený v sekcii Discovery ako jeden z 28 filmov.

 

MFF Toronto (TIFF): „Lehotský so spoluscenáristom Marekom Leščákom vytvárajú autentický portrét tínedžerskej izolácie a sebestačnosti. Práca kameramana pripomína prenikavé pozorovanie bratov Dardennovcov a prostredníctvom Elynho neuhýbajúceho pohľadu Lehotský opäť dokazuje svoju schopnosť zachytiť jemné premeny, ktoré napokon vedú k život potvrdzujúcemu zázraku. Film je postavený na silnom predstavení nového objavu Michaely Bendulovej,ktorá hrá Elu s neotrasiteľnou sebaistotou a predvádza prirodzený výkon, ktorého jemné nuansy sa zjavujú v tichých pasážach filmu.”

 

Norbert Hudec: “Prirovnávanie kamery v Zázraku k filmom bratov Dardennovcov je pre mňa veľkou poctou, ale musím sa priznať, že mimo jednej scény som žiaľ ich filmy doteraz nevidel. Vizuál nášho filmu sa odvíja priamo od témy a súvisí so snahou sprostredkovať divákovi realistický pohľad na príbeh hlavnej postavy a vtiahnuť ho priamo do deja. Som zvedavý aká bude reakcia divákov na inom kontinente  a či sa prejavia možné rozdiely v pohľade na svet.”

 

Ďalšie medzinárodné uvedenia filmu Zázrak sú zatiaľ naplánované aj na filmových festivaloch v Tesalonikách, Haife, Arrasi, a Cottbuse.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.