Peter Dubecký nominovaný na Krištáľové krídlo

50 SFU resizeV nedeľu 27. januára 2013 sa v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla uskutoční udeľovanie cien Krištáľové krídlo, ktoré tento rok vstupuje do 16. ročníka. Ocenenia sa udeľujú v deviatich kategóriách, odovzdáva sa aj mimoriadna cena za celoživotné dielo. V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie je v trojici navrhnutých kandidátov aj Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ), nominovaný za proces záchrany a obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky.

Peter Dubecký je na cenu Krištáľové krídlo nominovaný za proces záchrany a obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky. Ako generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu má podstatnú zásluhu na získaní a realizovaní peter dubecky 08 resizeprojektu Systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva a jeho sprístupňovanie. Počas svojho pôsobenia v tejto funkcii sa zaslúžil o záchranu slovenského filmového archívu a do roku 2012 sa mu s tímom spolupracovníkov podarilo zabezpečiť obnovu 3 892 filmových titulov, z ktorých bolo digitálne zreštaurovaných 43 celovečerných, 34 animovaných a 18 dokumentárnych filmov. V roku 2012 SFÚ získal z európskeho programu niekoľkomiliónový grant na projekt digitálnej audiovízie, ktorej obsahom je digitalizácia audio a video objektov a vybudovanie digitalizačných pracovísk, na ktorom spolupracuje s Rozhlasom a televíziou Slovenska. Systematickou a koncepčnou prácou sa SFÚ v tejto činnosti podarilo predbehnúť českých kolegov, ktorí na takomto projekte pracujú dlhšie.

 

Pôsobenie Petra Dubeckého na poste generálneho riaditeľa SFÚ hodnotia odborníci z audiovizuálneho prostredia na Slovensku ako obdobie, kedy sa podarilo SFÚ stabilizovať a rozvíjať dôležité činnosti na uchovanie, obnovu a prezentáciu audiovizuálneho dedičstva. Za svoje aktivity bol Peter Dubecký ocenený aj v zahraničí. Je laureátom Zlatej medaily AMU za dlhoročné zásluhy o česko-slovenskú vzájomnosť v oblasti kinematografie, získal cenu festivalu Finále Plzeň Zlatý ledňáček za významnú podporu českej kinematografie v zahraničí, je držiteľom Ceny Klubu filmovej kultúry Zelená hora za dlhoročnú spoluprácu a podporu Lubušského filmového leta v poľskom Lagowe, Ceny Kristián za dlhodobú propagáciu českej kinematografie a rozvoj česko-slovenských kinematografických vzťahov z MFF Febiofest Praha a udelená mu bola aj Výročná cena Asociácie českých filmových klubov (AČFK).
 
Na cenu Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie je Peter Dubecký nominovaný spolu s dokumentaristom Jarom Vojtekom za film Cigáni idú do volieb a s herečkou Janou Oľhovou za postavu Matky v inscenácii hry Matkina guráž. V minulosti boli v tejto kategórii ocenení Zuzana Kronerová, Róbert Roth, Ondrej Šoth, Diana Mórová, Mária Kráľovičová, Roman Polák, Ingrid Timková, Eva Pavlíková, Pavol Barabáš, Ladislav Chudík, Eva Krížiková, Martin Huba, Rudolf Biermann, Pavol Mikulík, Ján Ďurovčík, Jozef Bednárik, Emília Vášáryová, Ján Ďuriš a Božidara Turzonovová.

 

Zmyslom myšlienky ocenenia Krištáľové krídlo je vyzdvihnúť spomedzi občanov Slovenska tých, ktorí významným činom v priebehu predchádzajúceho roka prispeli k rozvoju disciplíny, v ktorej pracujú a pôsobia. Snahou jeho organizátorov je zároveň motivovať ostatných k tomu, aby aj oni svojím snažením posúvali spoločnosť dopredu. Odovzdávanie Krištáľového krídla za rok 2012 sa bude konať 27. januára 2013 o 20.15 hod. v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla a v priamom prenose RTVS na Jednotke.

Viac: http://www.sfu.sk/home.phphttp://www.kristalovekridlo.sk/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.