Uherské Hradište oslávi Uhra i Šulíka

SFU resizeKoniec júla je pre filmových fanúšikov nielen z Čiech, ale aj zo Slovenska príležitosťou vidieť zaujímavé filmy. V tomto období sa pravidelne koná Letná filmová škola Uherské Hradiště, jej 38. ročník sa začne už v sobotu 21. júla a potrvá do 28. júla 2012.

Svoj priestor v jej programe budú mať aj slovenské a koprodukčné diela so slovenskou účasťou. Udalosťou bude udelenie Výročnej ceny AČFK Martinovi Šulíkovi, ale aj uvedenie filmu Štefana Uhra Slnko v sieti z nosiča DCP v rozlíšení 2K s digitálne reštaurovaným obrazom a zvukom pri príležitosti 50. výročia jeho vzniku. Tradične sa uskutoční aj Slovenský deň, ktorý je opäť naplánovaný na utorok, konkrétne na 24. júla 2012.

 

Slnko v sieti3 resizeZaradenie filmu Slnko v sieti (1952) do programu LFŠ je výnimočným podujatím. Kompletne zreštaurované dielo bude uvedené z nosiča Digital Cinema Package (DCP) s digitálne reštaurovaným obrazom a zvukom. Diváci LFŠ si budú môcť tento film, ktorý sa považuje za začiatok československej novej vlny, vychutnať v kompletne zreštaurovanej podobe už po úspešnej svetovej premiére na MFF Karlove Vary. Pri príležitosti 50. výročia vzniku filmu ho v Uherskom Hradišti uvedie estetik a filmový teoretik Peter Michalovič.

 

Program LFŠ z hľadiska slovenskej kinematografie predstaví predovšetkým súčasnú celovečernú produkciu. Premietať sa budú slovenské a koprodukčné filmy Alois Nebel Tomáša Luňáka, Anjeli Róberta Švedu, Dom Zuzany Liovej, DONT STOP Richarda Řeřichu, eŠteBák Juraja Nvotu a Marhuľový ostrov Petra Bebjaka. Z krátkometrážnej tvorby LFŠ predstaví snímky Dust and Glitter Michaely Čopíkovej a medzinárodne úspešný Posledný autobus Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka. Účasť pri uvedení svojich filmov potvrdili Róbert Šveda, režisér Anjelov, a predstaviteľka hlavnej ženskej role v snímke Dom Judit Bárdos a jeden z producentov tohto filmu Viktor Tauš.

 

Martin Sulik foto Peter Prochazka resizeOsobne sa Letnej filmovej školy zúčastní aj režisér Martin Šulík, ktorý uvedie svoj film Všetko čo mám rád (1992). Tomuto zásadnému režisérovi slovenskej kinematografie, predovšetkým 90. rokov minulého storočia, bude udelená Výročná cena AČFK. V minulosti ju zo slovenských tvorcov  získali Fero Fenič, Stanislav Szomolányi, Ondrej Šulaj, Juraj Jakubisko, Dušan Hanák i generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký.

 

Na LFŠ je tiež pripravený predaj publikácií a DVD nosičov z edičného oddelenia SFÚ, záujemcovia ponuku edičných produktov nájdu vo foyeri kina Hviezda. Všetky produkty budú so zľavou a v predaji budú aj DVD nosiče a publikácie, ktoré súvisia so slovenským filmovým programom na LFŠ.

Viac: www.aic.sk.

Foto: Peter Procházka

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.