Máme unikátny kinematografický skvost

PPMMRupert_Graves_resizeVetu v titulku napísala blogerka Nora Soul-Slížová po projekcii Nickyho rodiny v kine Lumiére začiatkom novembra. Silné divácke reakcie vyvolal film aj na ďalších predstaveniach. Uviedli ho na MFF Bratislava, odpremiérovali v Londýne, New Yorku a Washingtone. Kým tvorcovia s filmom cestovali, najnavštevovanejší dokument v kinách v ČR zo slovensko-českej produkcie, získal ďalšie ceny.

Porota 9. varšavského židovského filmového festivalu, venovaného Agnieszke Holland, ocenila Dávidovou kamerou hudbu k tomuto celovečernému dokumentu, ktorú napísal významný a medzinárodne úspešný poľský skladateľ Janusz Stoklosa. Cenu za najlepšiu hudbu venoval poľský minister kultúry.

Desať dní po londýnskej premiére 20. novembra dokument uzatváral v Londýne Britský festival filmov so židovskou tematikou. Za účasti Sira Nicholasa Wintona v publiku a Esther Rantzen, populárnej moderátorky BBC, ktorá film uviedla. Práve ona  v roku 1988 po prvý raz vo svojej relácii That´s Life! predstavila britskej verejnosti príbeh záchrany 669 detí z predvojnového Československa a zorganizovala v štúdiu prvé stretnutie záchrancu s deťmi po takmer päťdesiatich rokoch. Včera organizátori festivalu poslali režisérovi Matejovi Mináčovi informáciu, že publikum si vybralo snímku spomedzi 75 filmov uvedených na festivale a získala tak Cenu divákov za najlepší dokument.

Snímku uvedú na MFF v Sydney a Honkongu. Pripravuje sa tiež uvedenie pre OSN. Spolu s ďalšími filmami z výroby Trigon Production sa Nickyho rodina stane aj súčasťou zbierky Knižnice Bieleho domu vo Washingtone, ktorá požiadala producenta Patrika Pašša o celú produkciu jeho spoločnosti pre študijné účely kongresmanov. Celovečerný dokument vznikol s finančným príspevkom MK SR, AVF SR a SAPA.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.