Lóve vynikajúco vyštartovalo!

_Jakub_Gogal_Michal_Nemtuda_LOVE_Foto_Peter_Prochazka_resizeDruhý celovečerný film Jakuba Kronera Lóve má za sebou prvý víkend v slovenských kinách. Od štvrtka do nedele si ho prišlo pozrieť spolu 17 575 divákov. Odohralo sa 258 predstavení v 21 kinách z 35mm filmu aj digitálnych nosičov.Toto číslo predstavuje veľký  úspech nielen v kontexte slabšej návštevy kín v tomto jesennom období, ale aj pri porovnaní s číslami tých najúspešnejších českých a slovenských filmov za posledné roky vôbec.

Pre zaujímavoť česko-slovenský Občiansky preukaz – kinohit jarnej sezóny tohto roka (premiéra 10. 2. 2011) otvoril víkend s  návštevnosťou 18 172 a jeho celková návštevnosť sa v týchto dňoch blíži k číslu 150 000. Najúspešnejší slovenský film roku 2010 Legenda o lietajúcom Cypriánovi mal po prvom víkende 8 146 divákov a celkovo dosiahol návštevnosť 57 120 divákov. Výsledky prvých projekcií Lóve na Slovensku dokazujú, že film mimoriadne oslovil dôležitú cieľovú skupinu mladého publika, ktorému je predovšetkým určený. Pri porovnávaní štatistík z minulosti je vysoký predpoklad, že film dosiahne, a možno aj výrazne presiahne, pre slovenské filmy magickú a ťažko dobývanú úroveň 100 000 divákov. Tú v ére samostatného Slovenska doteraz presiahli len tri slovenské filmy (vynímajúc minoritné projekty a širokú koprodukciu Bathory),  a to Fontána pre Zuzanu 2 a 3 a Pokoj v duši.

_Pavlina_Mrvova_Svarinska_Tina_Klara_Surdusova_LOVE_Foto_Peter_Prochazka_resizeJakub Kroner svoj debut s názvom Bratislavafilm nakrútil vo veku 18 – 21 rokov ako nízkorozpočtový študentský filmový príbeh a jeho široká kinodistribúcia sa skôr nepredpokladala. Nakoniec sa do slovenských kín dostal v lete 2009 a zaznamenal mimoriadny komerčný úspech.Lóve je opäť filmom zo súčasnosti. Je to milostný príbeh s prvkami drámy odohrávajúci sa v  tvrdej mestskej (opäť veľmi konkrétnej bratislavskej) realite.

Jakub Kroner o filme Lóve:
„Chcel som nakrútiť klasický film o jednej súčasnej mladej generácii vo veľkom meste - love story na pozadí všetkých aktuálnych a skutočných  problémov, ako je hľadanie práce, drahé podnájmy, korupcia na vysokých školách,  zle platené  zamestnania a málo peňazí. Scenár vznikol veľmi rýchlo, trvalo to asi jeden mesiac. Pri písaní som myslel na konkrétnych hercov, ktorých som poznal a nakoniec sa mi ich podarilo získať pre tie úlohy, ktoré som im napísal. Ak by do tohto filmu niektorý z nich nešiel, asi by som nehľadal náhradu a radšej ho nerobil vôbec.“
„Lóve je predovšetkým o láske. O jej rôznych podobách, ako láska k peniazom, láska k štýlu života, priateľská láska a hlavne láska partnerská. Všetky tieto podoby sú akoby v počiatku,  s patričnou dávkou naivity. Ukazujú taký medzistupeň, medzi pubertou a dospelosťou. Mladý človek má svoje ideály, sny, ktoré sú často nereálne a naivné, ale pritom jednoduché a krásne. Je to obraz určitého životného obdobia, kedy sa človek dokáže kvôli láske veľmi zmeniť.“

Foto: Peter Procházka
Viac: www.filmlove.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.