Brazil (Veľká Británia 1985)

brazil132 minút.
Scenár: Terry Gilliam, Tom Stoppard, Charles McKeown. Réžia: Terry Gilliam. Kamera: Roger Pratt. Strih: Julian Doyle. Hudba: Michael Kamen. Účinkujú: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins, Michael Palin, Ian Richardson, Peter Vaughan, Kim Greist, Jim Broadbent, Terence Bayler, Gorden Kaye, Howard Lew Lewis, Nigel Planer, David Gant, Roger Ashton-Griffiths, Sue Hodge, Patrick Connor, Derrick O'Connor, Sheila Reid, Simon Jones, Don Henderson, Brian Miller, Bill Wallis, Derek Deadman, Antony Brown, Ann Way, Barbara Hicks, John Grillo, Sergio Kato, Harold Innocent, Terry Gilliam a ďalší.
Slovenská premiéra 5. októbra 2017
O tom, že filmoví géniovia majú radi vedeckú fantastiku, svedčí i satirická metaforická sci-fi tragikomédia Terryho Gilliama z roku 1985. Orwellom inšpirovaná dystopia o byrokratickej totalitnej spoločnosti pred 32 rokmi celkom presne predpovedala našu súčasnosť, v ktorej strach z terorizmu vedie k potláčaniu občianskych práv a slobôd, ale aj k individualizmu, sebectvu, cynizmu, bezcitnosti a prenikaniu extrémizmu do všedného života. Nesmelý úradník Sam Lowry má máva v noci sny o slobode a lietaní. To celkom stačí, aby sa i napriek vysoko postavenej matke stal prenasledovaným nepriateľom štátu. Žiaden div, že film sa nemohol dostať do distribúcie v Spojených štátoch. Terry Gilliam ho napriek zákazu dvakrát premietol na pôde University of Southern California. Výsledkom bola cena losangeleských kritikov pre najlepší film roku, za réžiu i za scenár.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.