Tá, ktorá odišla (Filipíny 2016)

ta ktora odislaAng babaeng humayo / The Woman Who Left
226 minút.
Scenár, réžia, produkcia, kamera, strih: Lav Diaz. Účinkujú: Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa, Nonie Buencamino, Shamaine Buencamino, Mae Paner, Mayen Estanero, Marjorie Lorico, Lao Rodriguez, Kakai Bautista, Jo-Ann Requiestas, Jean Judith Javier, Daniel Palisa a ďalší.
Slovenská premiéra 5. októbra 2017
Nakrúca nekonečné filmy a vyhráva s nimi festivalové ceny. Filipínsky hudobník, básnik a filmár Lav Diaz (nar. 1958) v roku 2007 uspel v prehliadke Orizzonti benátskeho festivalu s drámou Smrť v kraji Encantos, dlhou 540 minút a rok nato aj s ďalšou, tentoraz len 450-minútovou drámou Melancholia. Začiatkom roku 2016 si na Berlinale vyslúžil Cenu Alfreda Bauera osemhodinovou Uspávankou pre bolestné tajomstvo a koncom leta toho istého roku triumfoval v Benátkach s krátkym, len triatrištvrtehodinovým, zato čiernobielym filmom Tá, ktorá odišla, inšpirovaným poviedkou Leva Nikolajeviča Tolstého, za ktorý dostal leva Zlatého. Príbeh preniesol na Filipíny sklonku 20. storočia: po tridsiatich rokoch vychádza Horácia z väzenia do úplne cudzieho sveta. Manžel jej zomrel a hoci sa znovu skontaktovala s dcérou, syna nájsť nemôže. Bývalý milenec Rodrigo, zodpovedný za jej uväznenie, má rovnako ako jeho bohatí priatelia strach zo stúpajúceho počtu únosov. Horácia pripravuje pomstu.
Bude zaujímavé sledovať, koľko slovenských kín sa odváži zaradiť film do programu – a aký počet divákov naň prilákajú.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.