Boj (Dánsko 2015)

bojKrigen
115 minút.
Scenár a réžia: Tobias Lindholm. Kamera: Magnus Nordenhof Jønck. Strih: Adam Nielsen. Hudba: Sune Wagner. Účinkujú: Pilou Asbæk Pilou Asbæk, Dar Salim, Tuva Novotny, Søren Malling, Charlotte Munck, Alex Høgh Andersen, Dulfi Al-Jabouri, Jakob Frølund, Phillip Sem Dambæk a ďalší.
Slovenská premiéra 28. apríla 2016
Iba búrlivý potlesk, žiadnu inú cenu si vlani na benátskom festivale nevyslúžila dánska súdna dráma Krigen Tobiasa Lindholma (Submarino, Únos, Hon), ktorú Dánsko – rovnako bez úspechu – vyslalo aj do pretekov o nomináciu na Oscara. Obetavý a odvážny veliteľ dánskej jednotky v Afganistane sa so svojím oddielom dostane pod nepriateľskú paľbu. Požiada o leteckú podporu, ale rakety z lietadiel zrovnajú so zemou dom s civilnými obyvateľmi. Veliteľ čelí obvineniu z vojnového zločinu. Dráma o obetavosti, odvahe, priateľstve, pravde a spravodlivosti sa končí trpko ironickým happy endom. Je oslobodzujúci verdikt, založený na falošnom svedectve, skutočne cestou na slobodu? Film nastoľuje mnoho pálčivých otázok nielen o spôsobe boja, do ktorého sa na afganskej strane zapájajú aj civilisti, ženy a deti, ale aj o zmysle a nechcených vedľajších dopadoch pôsobenia medzinárodných síl v Afganistane.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.