Zomrel uznávaný taliansky režisér Paolo Taviani

Paolo TavianiVo vysokom veku 92 rokov zomrel ešte vo štvrtok 29. februára 2024 uznávaný taliansky tvorca Paolo Taviani. Na filmovej scéne pôsobil spolu so svojim už dlhší čas zosnulým bratom Vittoriom Tavianim s ktorým sa spolu podieľali na mnohých významných talianskych filmoch. Paolo odišiel z tohto sveta po krátkej chorobe v Ríme, v obklopení svojich najbližších rodinných príslušníkov, vrátane manželky.

Samotný režisér sa narodil v Toskánsku v roku 1929 čím predbehol svojho nemenej slávneho brata o dva roky. V mladosti vyštudoval umenie v Pise, no hoci sa jeho Vittorio pôvodne plánoval venovať právnictvu, už v roku 1954 spolu nakrútili prvý spoločný film, krátkometrážny San Miniato, luglio '44. Celovečerne debutovali snímkou Un uomo da bruciare (1962), no to bol len začiatok ich dlhej a plodnej filmovej kariéry.

Ako režisérka dvojica venovali primárne politickým témam či spoločenskej kritike a z ich spoločnej tvorby spomeňme filmy ako Padre padrone (1977), Noc svätého Vavrinca (1982), Dobrý deň, Babylónia (1987), Florén (1993), Ty sa smeješ (1998) či Cézar musí zomrieť (2012). Za svoju tvorbu sa dočkali množstva najrôznejších ocenení vrátane výhier na rôznych filmových festivaloch (Cannes, Benátky, Berlinale a tak podobne) či na European Film Awards. Posledným filmom Paola, ktorý nakrútil sám už po smrti svojho brata bola dráma Leonora addio (2022).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.