Srdce Sarajeva získalo dielo ženského srdca

Sarajevo2015 resizeVíťazným filmom 21. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Sarajevo sa stala turecká snímka Mustang, režisérky Deniz Gamze Ergüven. Film, ktorý zabodoval aj na tohtoročnom festivale v Cannes, získal okrem hlavnej ceny – Srdca Sarajeva - aj divácku cenu a porota ocenila i všetkých päť hlavných predstaviteliek, ktoré si vo filme zahrali sestry.

Ľudia sa potrebujú aspoň trochu zasmiať, aj keď téma filmu nie je vôbec veselá, ba naopak viac ako smutná. A víťazný film, hraný debut tureckej režisérky Deniz, práve taký bol. Päť mladých dievčat, sirôt, žije v tureckej dedine pod tvrdým dohľadom svojho strýka a tvrdou výchovou svojej starej matky. Tá pripravuje dievčatá na vydaj podľa Sarajevo22015 resizestarých tradícií. V rámci prípravy sa učia šiť vankúše, variť tradičné jedlá a nosiť šaty, ktoré vôbec nemožno označiť za trendové. Doba je však úplne inde. Sestry sa chcú počas leta zabávať, ísť spoločne na futbal,  jedna z nich je dokonca vážne zamilovaná a predstava, že jej a ďalším sestrám babka nanúti ženíchov, je nepredstaviteľná. Každá sa s týmto osudom vyrovnáva inak. Bohužiaľ, aj tragicky. Príbeh sestier, ktoré sa podobne ako mustangy cítili neporaziteľné, kým tvorili jednu veľkú skupinu, rozpráva najmladšia z nich  - Günes Sensoy.   

Mustang2 resizePo prvej projekcii tohto filmu v preplnenom sarajevskom Národnom divadle bolo jasné, že toto spracovanie príbehu divákov oslovilo a nič ho len tak ľahko neprekoná. Aplauz trval približne 10 minút, nehovoriac o potlesku priamo počas premietania. Režisérka a päť mladých dievčat vo filme vyvolali u divákov takú emóciu a dôveryhodnosť, že každý v kinosále s ich príbehom doslova žil, fandil ich slobode a neskrotnosti. ,,Pôvodne som chcela nakrútiť dokument o tejto téme. Nakoniec som sa ho ale Mustang resizerozhodla urobiť ako hraný film a som veľmi rada, že sa vám páčil,“ povedala po skončení projekcie dojatá režisérka Ergüven, ktorá filmu dala srdce a vyhrala sa s prostredím, dialógmi a veľkým plusom celého filmu bola aj kastingová produkcia.

Počas festivalu hlasovali za najlepší film aj diváci. S prehľadom vyhral už spomínaný Mustang, ale hneď za ním nasledovali ďalšie dve snímky, v ktorých humor tiež nechýbal. Čierna komédia A Perfect Day s Beniciom del Torom v hlavnej úlohe (tento rok bol aj čestným hosťom festivalu) a na treťom mieste v hlasovaní divákov skončil film Taxi, Sarajevo32015 resizeiránskeho režiséra Jafara Panahiho, ktorý získal cenu aj na tohtoročnom berlínskom festivale a pred pár rokmi bol porotcom Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest na Slovensku. Humor k životu jednoducho patrí. Hoci nám nie je často do smiechu. Ako vo filme A Perfect Day povedal jeden z domácich bosnianskych hercov Fedja Štukan – Bosna a Hercegovina je krajina, ktorá je známa svojim dobrým jogurtom, ale aj humorom. A ten skutočne vo viacerých, divákmi obľúbených filmoch nechýbal.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.