Cenu Človeka získal výnimočný učiteľ

Jeden logo resizeNa včerajšom slávnostnom otvorení festivalu Jeden svet (3.12.2012) odovzdali organizátori niekoľko ocenení. Cenu Človeka za prínos k šíreniu hodnôt, ktoré vyznáva OZ Človek v ohrození, tohto roku získal výnimočný stredoškolský učiteľ Ján Andris.

Správna rada ČVO sa rozhodla oceniť jeho prácu s mládežou. Cenu získal za vedenie mladých ľudí k spoluzodpovednosti za vytváranie sveta, kde majú všetci ľudia právo na dôstojný život podľa svojich predstáv. Ján Andris je učiteľom ekonomických predmetov na Obchodnej akadémii v Dolnom Kubíne. Pri preberaní ocenenia uviedol: „Naša škola dlho spolupracuje s OZ Človek v ohrození, zapojili sme sa do projektu, v rámci ktorého už tri roky  spolupracujeme s partnerskou školou v Afganistane. Našim cieľom je už mladých ľudí učiť o tom, čo sú ľudské práva, že sloboda nie je samozrejmosťou a zároveň ich primäť, aby sa zaujímali o svet okolo seba. Ocenenie ma mimoriadne prekvapilo a veľmi si ho vážim. Najmä keď viem aké osobnosti ho získali v minulých rokoch.“

 

OZ Človek v ohrození vyhodnotilo aj študentskú súťaž s názvom Zabudnuté príbehy, ktorú organizovalo v spolupráci s ÚPN. Úlohou študentských tímov bolo vyhľadať vo svojom okolí pamätníkov, ktorí boli v čase totality vystavení perzekúciam zo strany štátu a spracovať ich príbeh do písanej alebo audiovizuálnej podoby. Víťaznou školou, ktorej žiacke tímy poslali do súťaže najlepšie práce, sa stalo Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského z Prievidze. Jeho žiaci sa umiestnili na všetkých troch víťazných priečkach. Prvé miesto patrí Michaele Gulikovej a Jakubovi Chovancovi, ktorí spracovali príbeh 19-ročného Jozefa Cidoríka z Malých Bielic. V 50. rokoch bol vojakom a odmietol splniť príkaz veliteľa strieľať do davu búriacich sa ľudí. Odsúdili ho na 10 rokov väzenia, z ktorých časť prežil v Jáchymovských baniach. Zomrel vo veku 36 rokov. Jakub Chovanec vraví, že práca na tomto projekte ho naštartovala k väčšiemu záujmu o novodobé slovenské dejiny: „Veľmi ma to obohatilo, dozvedel som sa mnoho nového a som odhodlaný pracovať na tomto projekte aj ďalej. Chcem vyhľadávať ďalších zaujímavých ľudí, ktorí sa nedali zlomiť totalitným režimom. Som presvedčený, že ich je ešte veľa takých, o ktorých sa málo vie.“

Aj v dnešnej ponuke festivalu Jeden svet nájdete viacero výnimočných filmov a sprievodných podujatí. V kine Lumiére si návštevníci môžu pozrieť toľko diskutovaný film Z. Piussi Od Fica do Fica (začiatok o 17.40) a po ňom je pripravená diskusia Aliancie Fair play s názvom Gorila rok po – výnimka alebo pravidlo? Zuzana Wienk sa bude rozprávať s dokumentaristkou Z. Piussi, novinárom T. Nicholsnom, právnikom Romanom Kvasnicom a publicistom M. M. Šimečkom. O 20.00 sa v kine Lumiére prostredníctvom filmu Telo a duša môžete vcítiť do situácie troch mladých Mozambičanov s telesným postihnutím. Po filme máte exkluzívnu príležitosť spýtať sa režiséra filmu Matthieua Brona a jeho protagonistov – Mozambičanov Vasca Covane, Mariane Tembe, Victorie Massingue ako sa žije s postihnutím v rozvojovej krajine ako je Mozambik? Diskusia sa začne o 21.00.

 

V kine Mladosť by sme vás radi upozornili na dokument Kto zabil Natašu? (začiatok o 21.00). Spoznáte novinárku a ľudskoprávnu aktivistku Natašu Estemirovú,  ktorú podobne ako jej blízku priateľku Annu Politkovskú, zavraždili za to, že kritizovala pomery v Čečensku. A rovnako ako v Politkovskej prípade sa meno vraha s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedozvieme, keďže stopy vedú do Putinovho prezidentského paláca.

 

V kinosále SNG dnes so začiatkom o 19.05 premietneme výnimočnú snímku Keď sa rúbe les, ktorá bola nominovaná na Oscara. Kladie si otázku, kde je hranica medzi zdravým protestom proti devastácii životného prostredia a ekologickým terorizmom. Film popisuje prerod nekonformných ochrancov prírody z organizátorov demonštrácií a pasívneho odporu na aktívnych násilných bojovníkov.

 

Deň môžete zakončiť na koncerte skupiny Režimy v KC Dunaj. Prostredníctvom rapu a hip-hopu si pripomeniete premenu (Česko)-Slovenska od konca 80-tych rokov po súčasnosť. Lady, Favority, politika, teleshopping, podnikanie vo fialových sakách... V podaní  slamera Miša Kováča, multiinštrumentalistu Marcela Véna a sprievodných hudobníkov.
Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.