Čo prinesie Cannes 2012

Marilyn Monroe 3jpg resizeIsté je, že na plagátoch 65. ročníka Canneského festivalu (Festival de Cannes) bude portrét Marilyn Monroe, čím si chcú usporiadatelia pripomenúť 50. výročie jej smrti, ktoré bude v auguste. Marilyn bola jednou z najvýraznejších osobností svetového kina, je nezabudnuteľná, nesmrteľná a stále prítomná, mienia usporiadatelia.

 

Isté je, že tohtoročný festival bude od 16. do 27. mája a prezidentom hlavnej poroty celovečerných hraných filmov Nanni Moretti resizebude taliansky režisér Nanni Moretti.

Isté je tiež, že festival otvorí film amarického režiséra Wesa Andersona Moonrise Kingdom. Anderson sa stal známym filmom Fantastický pán Lišiak a snímkami Život pod vodou a Taká zvláštna rodinka. Film má hviezdne obsadenie – Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand , Tilda Swinton – a hovorí o mileneckej dvojici, ktorá utečie z domu a pátrajú po nich šerif a mnohí ďalší.

Michael Haneke má už s francúzskou herečkou Isabelle Huppert dobré skúsenosti. Film Pianistka mu priniesol pred jedenástimi rokmi cenu za réžiu v Cannes a Huppertovej cenu za najlepšiu herečku. V pripravovanom filme Láska si Isabelle opäť zahrá hudobníčku, ktorá je po mozgovej príhode paralizovaná. Ak režisér film dokončí je viac ako isté, že ho v Cannes uvedú, možno aj v súťaži.

O francúzskom režisérovi Leosovi Caraxovi dlho nebolo počuť, no tvorca  filmu Milenci z Pont-Neuf, prerušil svoje mlčanie po rokoch celovečernou snímkou Holly Motors. Tiež vsadil na hviezdy ako Kylie Minogue, Eva Mendes, Denis Lavant a Michel Piccoli. Zameral sa na príbeh človeka žijúceho dojakým životom, raz je to vážený úradník a potom zasa žobrák a zabijak zároveň.

Nero Fiddled je názov nového filmu Woody Allena, ktorý sa odohráva v Ríme a režisér sa po rokoch postavil aj pred kameru. Asistovať mu budú Ellen Page, Penélope Cruz, Alec Baldwin a Jesse Eisberg. Či ho uvedú na festivale ešte nie je isté.

Isté vraj tiež nie je, či v Cannes bude mať tohto roku premiéru tretia časť animovanej série Madagaskar o partii exotických zvieracích hrdinov.

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.